Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Balíček číslo dva Strana Smer-SD na svojom pracovnom sneme, ktorého heslom bolo „Sociálne opatrenia pre ľudí“, prijala druhý sociálny balíček. Vlajkovou loďou je podľa Fica zníženie DPH na základné potraviny na desať percent. Ide o mlieko, mäso, pečivo či sladkovodné ryby. Fico sľúbil, že zvýši minimálnu mzdu. Od roku 2016 by mala dosiahnuť 400 eur.

„Minimálnu mzdu nikdy nezrušíme," vyhlásil Fico. Predseda Smeru zároveň avizuje, že strana bude koncom tohto roka pripravovať tretí sociálny balíček. Opozícia opatrenia kritizovala. Na snem Smeru prišiel aj predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič. Pred vstupom do hotela, kde sa konal snem, držal transparent s nápisom: „Fico, nehanbíš sa? Kamarátom rozdávaš miliardy a ľudí si ideš kupovať drobnými?" Predseda SaS Richard Sulík vidí zase sociálny balíček ako predvolebnú korupciu za štátne: „Opatrenia sú na mieru šité jednej cieľovej skupine, o ktorej si vláda myslí, že s ňou sympatizuje. Tá niečo dostane zadarmo, ale zaplatia to všetci obyvatelia Slovenska bez ohľadu na to, koho volia.“
.lk, sita

V Atómovej elektrárni Mochovce sa stal vážny pracovný úraz, pri ktorom zahynul jeden muž a jeden bol zranený. Smrteľný úraz spôsobil únik plynu argónu pri zváračských prácach.
Budova a areál Iuventy sa predávať nebudú, vyhlásil minister školstva Juraj Draxler s tým, že to nikdy neplánovali a rezort iba hľadal účelné využitie tohto priestoru. Iuventa sa nachádza na lukratívnom mieste v centre Bratislavy.
Europoslanec Branislav Škripek s kolegami píše o situácii kresťanov na Blízkom východe generálnemu tajomníkovi Organizácie spojených národov Pan Ki-munovi. Vyzývajú ho, aby konal a pomohol im. Europoslanci žiadajú prijať rezolúciu Rady bezpečnosti OSN s cieľom ochrániť kresťanov – Chaldejcov, Sýrsko-Asýrskych aj Syriakov a ďalšie menšiny žijúce v oblasti Blízkeho východu pred Islamským štátom.
Poslanci NR SR dva dni rokovali o správe týkajúcej sa privatizácie 66-percentného podielu Slovenských elektrární.

Osobnosť: Miroslav Kollár/
Primátor Hlohovca označil v rozhovore pre Denník N nedávny snem Združenia miest a obcí Slovenska za „čisté peklo“ a prirovnal ho k XVII. zjazdu KSČ. Združenie podľa neho nedostatočne využíva svoj potenciál a nie je schopné postaviť vládu do pozoru.

Antiosobnosť: Peter Weisenbacher/
Irena Biháriová zo združenia Ľudia proti rasizmu obvinila riaditeľa Inštitútu ľudských práv Petra Weisenbachera, že vo svojej  publikácii použili bez citovania časti textov iných autorov. Weisenbacher to odmieta, publikáciu však bude preverovať rezort vnútra, ktorý ju podporil.

Citát/
Irena Biháriová: „Sú to naozaj hutné texty, ktoré prevzali štýlom Ctrl+C, Ctrl+V, neunúvali sa meniť ani štylistiku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite