Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Česko je na tom rovnako ako Slovensko: po vstupe do NATO a EÚ mu dočasne došli sny. Nehovorí o reformách ani víziách. Len mu to – na rozdiel od redakcie .týždňa – nijako nevadí. Skúsim vysvetliť prečo.

1) Blahobyt. Po dlhotrvajúcej recesii konečne ekonomika rastie o 3,9 percenta a v krajine to poznať. 2) Únava. V rokoch 2006 – 2013 dve české pravicové vlády vykrvácali pri presadzovaní reforiem, ktoré na Slovensku prešli neporovnateľne ľahšie: jediná sadzba dane z príjmu, zdravotnícke poplatky, druhý penzijný pilier. 3) Odliv. Nečasova vláda skončila po spektakulárnom zásahu polície na úrade vlády v júni 2013. ODS – kľúčovú stranu ponovembrových ekonomických reforiem – to nadlho poškodilo. 4) Babiš, „nepolitik“ a majiteľ hnutia ÁNO, sľubuje koniec ideológií a technokratické vládnutie sústredené na prevádzku. Dotiahol tým k sebe plytkých voličov ODS bez hodnotového ukotvenia. 5) Médiá. Dva zo štyroch hlavných denníkov vlastní Babiš a už to cítiť: v tom, o čom píšu, aj o čom nepíšu. 6) ČSSD. Po vzniku Sobotkovho kabinetu som pre .týždeň písal, že to v Česku vyzerá na štyri roky konformnejšej, ficovskejšej politiky v blízkosti hlavného prúdu EÚ. Možno po rokoch recesie a rozpočtových škrtov Česko potrebuje oddych. Možno momentálne na viac nemá. 7) Sebauspokojenie. V kútiku srdca si mnohí Česi myslia, že na rozdiel od Slovákov majú odpracované – „nešťastná je krajina, ktorá potrebuje reformy“.
Nemilosrdne povedané, na tom poslednom niečo je. O úspechu krajiny dlhodobo rozhodujú (rozumej: v čase mieru a bez epidémií) kvalita školstva, kvalita súdnictva a kvalita verejnej správy. Skoro všetko sa dá doviezť, ale učitelia, sudcovia a úradníci nie. A vo všetkých týchto oblastiach je na tom Česko lepšie: predovšetkým v justícii, ale aj v školstve (pozri odliv slovenských študentov na české univerzity). Ani jedno nie je možné zlepšiť za jediné volebné obdobie. Ale keby som bol slovenský politik, tu začnem.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite