Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Petrohrad

.peter Verešpej .časopis .lifestyle

Niekoľko rokov som žil v Moskve. Mal som ju rád, lebo je jedinečná, národnosti a kultúry sa tam miešajú rýchlejšie ako drahé drinky v nejednom snobskom bare. No kým Moskva sa ma snažila získať roky, urputne bojovala s mojimi zmyslami, Petrohrad u mňa triumfoval okamžite. Nemyslím teraz jeho architektúru, ktorá je väčšinou dielom západných architektov. Nenarážam ani na klišéovité porovnanie s Benátkami. Petrohrad zabodoval úchvatnou atmosférou.

Nezažil som povestné biele noci a uspokojiť som sa musel s ranným brieždením, keď sa slnko zapieralo do chrámov a múzeí v okolí Nevského prospektu. No aj tak to bol zázrak. K dokonalosti chýbal už len menší počet podgurážených fanúšikov v rannom metre, ale to by nesmel miestny Zenit vyhrať večer predtým domáci zápas.
O Moskve sami Moskovčania radi tvrdia, že je štátom v štáte, Ruskom v Rusku, že sa vymyká všetkému, čo o Rusku vedia Rusi aj cudzinci. V skutočnosti je však pre mňa ruskou výnimkou práve Petrohrad. Stavil na európsku atmosféru, na rieky a riečky, chrámy, divadlá, na umelecké diela v Ermitáži. Alebo aj na krásne ženy, ktoré sú tu na každom kroku. Mesto to pritom robí prirodzene, bez akýchkoľvek bočných úmyslov. Jeho druhou tvárou je zase typický ruský chlad, ticho a stoický pokoj, z ktorého zvykne mraziť. Stačí si sadnúť na loď a plaviť sa za pár eur mestskými kanálmi a vietor v kombinácii s vodou vám dajú pár nezabudnuteľných rán na cestu.
V Petrohrade som bol len tri dni, ale cítil som sa aspoň na chvíľu ako v inom svete. V akomsi farebnom magickom priestore, z ktorého srší chuť do života a  jedinečnosť na každom metri asfaltu. Po všetkých tých skúsenostiach s ruskými neekologickými a často sivými veľkomestami, s neohrabanými ruskými turistami v zahraničí či s prirodzeným rešpektom a občasným strachom, ktorému človek v Rusku neraz čelí, bol pre mňa Petrohrad oázou krásy a nádeje. Celkom v duchu Dostojevského hesla: „Krása spasí svet.“

Peter Verešpej
sa narodil a vyrastal v Prešove. Niekoľko rokov žil v Moskve, teraz pracovne pendluje po Európe. Má rád inšpiratívne projekty a nápady, spoluorganizuje TEDxPrešov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite