Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA VIDIEŤ Slovenský folklór moderne
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám dizajnér a VJ Ján Šicko prezradil, že s hudbou, ktorú sprevádza obrazovo, sa potrebuje stotožniť. „Nie som folklorista a keď ma oslovil riaditeľ SĽUK-u, aby som s nimi spolupracoval na Ornamentoch, dal mi lístok, aby som sa išiel pozrieť na predstavenie Chorea Slovaca. Kukal som na to, že waw, takto to treba robiť s folklórom, znovu ho sprístupniť ľuďom, ktorí k nemu nemali silný vzťah.“ Ako moderne a svetovo vyzerá slovenský ornament, keď ho zoberie do parády multimediálny dizajnér, si môžete pozrieť najbližšie na Pohode. Ale už tento utorok v Atelieri Babylon na World music from Slovakia #2 si môžete vypočuť SĽUK, Pacora Trio, Marek Pastírik a Balkansambel. 

TREBA SI VYTLAČIŤ Rubikova kocka v podobe medveďa
Obľúbená hračka 70. a 80.  rokov minulého storočia – Rubikova kocka – sa vracia v novej podobe a ak sa vám doteraz nepodarilo nadchnúť vaše deti pre túto logickú hračku, možno teraz to príde. Ozo 1x2x3 Puzzle Bear je hračka v tvare medveďa, ktorý sa dá skladať podobným spôsobom ako Rubikova kocka. Vymyslel ho priemyselný dizajnér Emmanuel Carrillo. Dobrá správa je, že medveďa môžete mať zadarmo, zlá správa je, že len ako trojrozmerný model, ktorý si môžete stiahnuť na stránke Cult3D.com a vytlačiť na 3D tlačiarni. Donedávna bolo treba zohnať ešte skrutky, ktoré sa nedali vytlačiť, ale dizajnér už upravuje svoj model tak, aby sa všetko hladko kĺzalo aj bez nich. Carrillo patrí k veľkým podporovateľom komunity, ktorá tvorí trojrozmerné projekty pre trojrozmerné tlačiarne.  

TREBA NAVŠTÍVIŤ BRaK: Bratislavský knižný festival
Najdôležitejšie veci často vznikajú nenápadne. Tak ako pred dvoma rokmi BRaK (Bratislavský knižný festival): organizátori pozvali menšie slovenské a české vydavateľstvá, ktoré vydávajú dôležité a pekné knihy, aby ich prezentovali v KC Dunaj. To bol nultý ročník. Minulý rok už išlo o dôležitú literárnu udalosť, centrom ktorej bol Pisztoriho palác na Štefánikovej ulici. Tento rok je BRaK (29. – 31. máj) ešte bohatší: príde najznámejší ukrajinský spisovateľ Jurij Andruchovyč, osamelý bežec Peter Repka, autor Europeany Patrik Ouředník či významný v exile žijúci spisovateľ Chenjerai Hove zo Zimbabwe. Reč bude o Bondym, vystúpia Plastici, Andruchovyčova kapela Karbido, budú debaty, workshopy a hlavne krásne knihy z najlepších stredoeurópskych vydavateľstiev. Všetko potrebné nájdete na brakfestival.sk.

TREBA POŽEHNAŤ Tokajské víno z vysokej veže
Aj keď svätý Urban pripadol na pondelok a na západnom Slovensku ho už oslávili, na Tokajskú vínnu cestu sa treba vydať až v sobotu. Ôsmy ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín Urban 2015 - Požehnanie mladého vína sa uskutoční v obciach Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky. U každého výrobcu je pripravená degustácia s ponukou tokajských špecialít. V Malej Tŕni sa večer ešte slávnostne otvorí a rozsvieti dvanásť metrov vysoká Vyhliadková veža, ktorá je zaujímavá najmä tvarom: pripomína drevený sud. So zázemím – altánkom a rôznymi atrakciami – bude miestom oddychu s výhľadom na región Tokaja, vinice a širšie okolie. Na celý deň je pripravený bohatý program.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE  Peck, Quinn a Niven proti nacistom  
Dnes už klasický vojnový film Delá z Navarone nakrútil v americko-juhoslovanskej koprodukcii v roku 1961 režisér John Lee Thompson, podpísaný aj pod snímkami Mys hrôzy (1962), či Mackennovo zlato (1969). Svojho času nie celkom docenený „komerčný“ tvorca, nakrútil Delá z Navarone v súlade s literárnou predlohou škótskeho spisovateľa Alistaira MacLeana ako dobrodružno-akčnú drámu, ktorá sa nesústreďuje na psychologickú drobnokresbu a vykreslenie hrôz vojnového besnenia, ale zvýrazňuje onen dobrodružný „chlapský“ aspekt.  Príbeh je až banálne jednoduchý, americké diverzné komando v ňom likviduje veľké delá spôsobujúce spojencom veľké problémy, ale to je v zásade jedno, lebo v tom hrajú Gregory Peck, Anthony Quinn a David Niven. 31. mája, Jednotka, 13.45, 23.25.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite