Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Koncom roka vám máme do Bratislavy poslať nového veľvyslanca (nemáte za čo, nech sa vám páči). Lívia Klausová by mala skončiť pre vek a mal by ju vystriedať dlhoročný kariérny diplomat Rudolf Jindrák. Je to pre nás zlá správa a pre vás dobrá.

Prečo zlá? České ministerstvo zahraničia je bez „leadershipu“ a medzi diplomatmi sa šíri frustrácia. Jindrák skončil ako námestník, pretože už sa na to nemohol pozerať. Je to možno charakteristika našich dnešných pomerov: štát funguje, svetlá svietia, kolesá sa točia, diplomati pracujú; len to nikto veľmi neriadi.
Od júla začne platiť v Česku služobný zákon, ktorý má zabezpečiť štátnej správe ochranu pred výmenami po každých voľbách. Sociálni demokrati to využili na prijatie svojich ľudí na ministerstvá – a ich zabetónovanie. Na ministerstvo zahraničia tak nastúpil ako námestník šéf mladých sociálnych demokratov pán Kaucký. S novým šéfom odboru správy majetku, sociálnym demokratom z Prahy 4, si už urobili výlet do Namíbie na inauguráciu tamojšieho prezidenta.
Ale jasný smer politiky sa rozdrobuje: 1) Česká republika je jedna z posledných krajín EÚ, ktorá neratifikovala asociačnú dohodu s Ukrajinou. Minulý týždeň to zablokovali komunisti –  počas návštevy ukrajinského ministra zahraničia v Prahe. 2) Na summit Východného partnerstva v Rige neodcestoval splnomocnenec ministerstva pre túto oblasť. Pretože ho prezident Zeman nemá rád. 3) Na spornú tému Európskej únie týchto dní, totiž kvóty na utečencov z Afriky a Blízkeho východu, Česko odpovedá rovnako ako celý Vyšehrad, že nariadené kvóty nechce. Ale ministerstvo už nie je schopné pripraviť protinávrh, čo teda s azylantmi robiť.
Preto sú diplomati otrávení a venujú sa „masarykovskej drobnej práci“ v teréne – Jindrák, bývalý veľvyslanec v Berlíne, Viedni a Budapešti, si zvolil Bratislavu. A to je tá dobrá správa pre vás: je to celkom fajn človek.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite