Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

IS postupuje Teroristická skupina Islamský štát ovláda vyše polovicu územia Sýrie. Minulý týždeň dobyla mesto Palmýra, kde sa nachádzajú pamiatky z 2. storočia po Kristovi. Keďže IS už má na konte zničenie pamiatok v irackom meste Mosúl a tiež v Nimrúde, sú obavy, že teroristi sa vyzúria aj na jedinečných zrúcaninách v Palmýre. Islamský štát začal hrôzovládu v Palmýre popravou sedemnástich odporcov a zakázal civilistom opustiť mesto. Obavy o osud obyvateľov vyjadrila aj OSN.

Expanzia IS naprieč regiónom je znepokojivá. Minulý týždeň dobyl al-Taríf, posledný hraničný priechod medzi Sýriou a Irakom, ktorý mala ešte pod kontrolou sýrska vláda. Ďalšie strategické zisky si IS pripísal v Iraku, kde ovládol významné mesto Ramádí. Proti Islamskému štátu zo vzduchu ďalej útočí koalícia pod vedením USA, problém je však v slabosti pozemných vojsk, najmä v Iraku, kde viazne výcvik irackých vojsk, opevňovanie a zavádzanie veliacich a kontrolných systémov, ako pre časopis The Atlantic priznal Barack Obama.
.mg

Írsko hlasovalo o zrovnoprávnení registrovaných partnerstiev s manželstvami. Výsledok referenda bol známy v sobotu. Premiér Enda Kenny podporil manželstvo gejov. Lídri Katolíckej cirkvi argumentovali, že zrovnoprávnenie môže narušiť právne a sociálne štruktúry.
Lotyšská metropola Riga hostila summit Východného partnerstva o problematike postsovietskych krajín. Angela Merkel upozornila lídrov EÚ, aby na summite nevyvolávali falošné očakávania, lebo Východné partnerstvo nie je „nástrojom rozširovania EÚ“. Ukrajina v Rige podpísala s EÚ dohodu o pôžičke v hodnote 2 miliardy dolárov. Ukrajina a Gruzínsko získali nádej na bezvízový styk s EÚ.
Dvaja Rusi, ktorých zajali v Donbase, priznali, že boli na prieskumnej misii, kam ich vyslalo velenie armády. Kremeľ prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine opäť poprel.
Ukrajina zrušila dohody o vojenskej spolupráci s Ruskom  vrátane tých, ktoré Rusku umožňovali prechod do separatistickej Podnesterskej republiky v Moldavsku, kde je asi 1 500 ruských vojakov.

Osobnosť: David Cameron/
Na britského premiéra sa upierali oči európskych lídrov. Na summit v Rige prišiel s návrhmi na reformu Európskej únie. Jeho vláda pripravuje zákon, ktorý umožní Britom hlasovať v referende v roku 2017 o zotrvaní v EÚ. Vôľa Britov bude závisieť od ochoty Bruselu reformovať.

Antiosobnosť: Vladimír Putin/
Sloboda slova v Rusku sa znovu otriasla. Ruský úrad pre dozor nad informačnými technológiami chce blokovať Google, Twitter a Facebook, lebo nezatvárajú stránky, vyzývajúce na „nepovolené protesty“.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite