Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Mitrík šéfom NKÚ Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) bude najbližších sedem rokov viesť Karol Mitrík, ktorého navrhol do tejto funkcie predseda SDKÚ Pavol Frešo. Mitrík získal v tajnej voľbe 82 zo 142 hlasov prítomných poslancov. „Smer si zvolil vlastného kandidáta,” reagoval predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Práve Mitríka totiž premiér Robert Fico v minulosti označil za jedného z vhodných kandidátov na tento post.

Kandidát opozície, prokurátor Maroš Žilinka, dostal 54 hlasov. Henrietu Crkoňovú, ktorú navrhli poslanci KDH a OľaNO Marián Kvasnička a Štefan Kuffa, volilo len päť zákonodarcov. „Keď sa Karolovi Mitríkovi podarilo za jeho pôsobenia v SIS ututlať kauzu Gorila, podarí sa mu v tejto krajine ututlať všetko. A o to predsa SDKÚ a Smeru ide,” povedala podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová. Premiér však špekulácie, že Mitrík nebol opozičným kandidátom, odmieta. „Navrhol ho predseda SDKÚ Pavol Frešo, zakladal KDH, SDKÚ, bol šéfom SIS za vlády Ivety Radičovej, ktorá o ňom povedala, že má chrbtovú kosť. Kto je teda opozičnejší?” spýtal sa Fico.
.vag

Ľudovít Kaník zakladá v SDKÚ názorovú platformu, ktorou sa chce dištancovať od konania predsedu strany Pavla Freša v súvislosti s voľbou šéfa NKÚ. „Chceme, aby platforma presadila zásadné zmeny postojov SDKÚ. Bez toho má strana nulový potenciál,“ vyhlásil Kaník.
Prezident Andrej Kiska na návšteve Ukrajiny vyhlásil, že Slovensko nikdy neuzná nelegálnu anexiu Krymu. Zároveň vyzval na mierové riešenie ukrajinského problému a ponúkol slovenské skúsenosti s ekonomickými a politickými reformami, pred ktorými Kyjev stojí.
Vláda predala 49-percentný podiel v spoločnosti Slovak Telekom doterajšiemu vlastníkovi zvyšných 51 percent akcií, firme Deutsche Telekom. Štát takto získa 900 miliónov eur, z ktorých však 100 miliónov je viazaných na úspešné zakončenie právnych sporov telekomunikácií.
Slovenské väznice by už od januára 2016 mali odbremeniť monitorovacie zariadenia, ktoré by sledovali pohyb odsúdenca v domácom väzení. Monitorovaný odsúdený bude denne platiť 1,50 eura, ktoré budú príjmom štátneho rozpočtu.

Osobnosť: Peter Sagan/
Slovenský cyklista sa stal celkovým víťazom pretekov okolo Kalifornie. Podarilo sa mu dokonca vyhrať časovku, na ktorú nie je špecialistom. Šéf tímu, za ktorý Sagan preteká, Oleg Tiňkov, však napriek tomuto víťazstvu oznámil, že bude hľadať spôsob, ako slovenskému cyklistovi znížiť plat.

Antiosobnosť: Václav Krajník/
Špecializovaný súd schváli dohodu exrektora policajnej akadémie Krajníka s prokurátorom o podmienečnom treste. Za korupciu mu pritom hrozilo väzenie.  Sudca Peter Šramko tento verdikt kritizoval. Zákon vraj takéto zmiernenie trestu v prípade verejného činiteľa neumožňuje.

Citát/
Ľudovít Kaník: „V SDKÚ nejde o palácový prevrat.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite