Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA NAKUPOVAŤ: Prezidentské košele v Londýne
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí sa nám programový riaditeľ nadácie Martina Šimečku Laco Oravec vyznal z lásky k Londýnu, kam chodí nielen relaxovať, ale aj nakupovať. Fotili sme ho v košeli, ktorú si odtiaľ priniesol a hovorí jej prezidentská, pretože práve túto si vzal na inauguráciu prezidenta. Prezradil nám, že ju kúpil v dizajnérskom obchode v Soho. „Bola to asi najdrahšia košeľa, akú som si kedy kúpil, ale oplatilo sa. Väčšina môjho šatníka je všednejšia, ale mám rád dizajnovo zaujímavé veci, preto si nákupy odkladám do Londýna, tam nájdem veci, ktoré ma upútajú na prvý pohľad. U nás je všetko veľmi predražené, pánska móda všedná a konzervatívna, muži sa boja farieb.“

TREBA POVEČERAŤ: A rozprávať o SNG a umení
„Povečeriame?“ je koncept, ktorý návštevníkom a priaznivcom SNG sľubuje gastronomicky atraktívne päťchodové degustačné menu, výber vín od slovenských maloproducentov, slávnostne ozdobený stôl a prítomnosť odborníkov na jedlo z food magazínu Pyré. Hlavným bodom programu je Galery talk s riaditeľkou SNG Alexandrou Kusou o galérii a jej fungovaní, o výstavách a umení, ktoré prezentuje. V sobotný májový večer prevedie hostí zákulisím pripravovanej rekonštrukcie a predstaví vízie budúceho fungovania galérie. Večera sa bude konať v Café Berlinka, v sobotu o 18.30 hod. Počet miest je limitovaný, je preto potrebné sa vopred prihlásiť a uhradiť poplatok. Viac info na sng.sk. Ďalšia možnosť takto inšpiratívne povečerať sa naskytne až na jeseň.

TREBA SI VYBRAŤ: Jedlo, víno, nový cirkus a Napoleon
Tento týždeň sa naozaj oplatí byť v Bratislave, už len treba dúfať, že bude koncom týždňa pekné počasie. Ak sa chcete dobre najesť, potom treba vyraziť na Hradný vrch, kde sa bude konať Slovak Food Festival. Dobre najedení môžete v piatok v sobotu ísť po malokarpatskej vínnej ceste od Devína po Trnavu otvárať pivnice na Sv. Hurbana. Ak chcete viacej ako brucho sýtiť oči, potom vás v Medickej záhrade čaká bohatý program festivalu nového cirkusu Cirkul´art. No a v sobotu bude Bratislavu obliehať Napoleonova armáda.  Uvidíte rekonštrukciu bitiek (na Primaciálnom námestí, v Sade J. Kráľa a na Tyršovom nábreží) z roku 1809, keď metropola zažila jedno z najťažších období odolávania francúzskym vojskám a mnohopočetnej vojenskej presile. A ubránila sa.

TREBA SI NAOZAJ VYBRAŤ: Jarmoky, halušky aj štvorylka
Zdá sa, že predposledný májový víkend si užijete bohatý program, nech už ste kdekoľvek na Slovensku. V Banskej Štiavnici je Festival kumštu, remesla a zábavy, podobná jarmočno-remeselná akcia je aj v Piešťanoch, Leviciach či Handlovej, patróna vína Sv. Hurbana slávia v Skalici, Nitre aj Sebechleboch. Obec Kamienka má furmanské preteky, v Lenartove stavajú rusadlá, v Terchovej varia halušky a v Brusne zas čipkárskô, čo je tiež naše tradičné jedlo. Veľká zábava sa chystá aj v Košiciach, kde si v piatok zatancujú predovšetkým školáci v rámci medzinárodného projektu European Quadrille Dance Festival. Tentoraz sa nebude tancovať makarena, ale štvorylka. Cieľom je prekonať Guinessov rekord v počte tanečníkov v uliciach európskych miest naraz z roku 2012.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Gestapo a Biela ruža
Piatková možnosť povečerať s Hannibalom Lecterom v Mlčaní jahniat, sobotné šibalstvá Bláznov na štadióne i nedeľný večer strávený s Fridou, to všetko musí dať v našom TV tipe prednosť filmu podstatne zásadnejšiemu. Posledné dni Sophie Schollovej jednoducho treba vidieť. Jednak preto, že režisér Marc Rothemund v ňom tematizuje nacistický odboj samotných Nemcov, predovšetkým študentov zoskupených v ilegálnej organizácii Biela ruža, jednak pre herecký výkon Julie Jentschovej, ktorú si môžeme pamätať z filmu Obsluhoval jsem anglického krále. Jej premena z ustráchanej študentky vypovedajúcej pred Gestapom na hrdinku, ktorá neváha priniesť najvyššiu obeť, je takmer taká strhujúca, ako film sám. 23. máj, Jednotka, 21.35

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite