Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Trom extrémistom hrozí doživotie, mali plánovať útok na vlak – hlásila pred desiatimi dňami Česká televízia. Má to byť prvý prípad ľavicového terorizmu. Alebo je to x-tý prípad blúznivého machrovania českých a slovenských anarchistov.

Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu vykonal akciu v tichosti koncom apríla: traja ľudia skončili vo väzbe vrátane údajného vodcu, berounského výhybkára Petra S. (44). Hlásili sa k anarchistickej Sieti revolučných buniek, ktorá skutočne vykonala pár neobratných útokov. Vlani v januári hodili zápalnú fľašu na prázdne policajné auto (nechytilo sa), na mýtne brány a predajňu kamerovej techniky (sťaby symboly sledovania) a organizovali bojkot pražskej reštaurácie Řízkárna, ktorej majiteľ podľa nich vykorisťuje zamestnancov (vrátane jednej členky bunky). Keďže si ich boj s kapitalizmom nikto nevšimol, od septembra vraj plánovali útok zápalnými fľašami na vlak s vojenským materiálom na trati Beroun-Praha. Náhradným cieľom mal byť vlak s autami Hyundai (symbol globalizácie). Členovia česko-slovenskej skupiny, ktorí zostali na slobode, hovoria o prehnanej policajnej reakcii na „kecy pri pive“: Petr S. sa podľa nich hlási k anarchopacifizmu, ďalší zatknutý by „neublížil ani muche“.
Nemecký komentátor by si spomenul na Frakciu Červenej armády: aj Andreas Baader kedysi začínal podpaľačským útokom na dva obchodné domy sťaby „chrámy konzumu“. Český komentátor si spomenie skôr na proces s Hnutím revolučnej mládeže (Petr Uhl, Petruška Šustrová, Ivan Dejmal, Jaroslav Bašta a ďalší) z roku 1971: husákovský režim videl v partii, ktorá snívala o vyburcovaní spoločnosti, rozvracačov štátu.
Ku komu má bližšie berounský výhybkár a jeho priatelia, to zatiaľ ťažko povedať. Polícia vyhlásila informačné embargo a anarchistická komunita nervózne zmĺkla. Dá sa len dodať skúsenosť z psychiatrie: ak je niekto lunatik, ešte to neznamená, že nemôže byť aj nebezpečný.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite