Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Dňa 19. mája 2015 sa v Ivánke pri Dunaji dožíva 90 rokov jezuita a tajne vysvätený biskup Dominik Kaľata. Hodno pri ňom pripomenúť históriu tajných biskupských vysviacok v čase komunizmu.

Keď sa 2. januára 1951 začal v Bratislave proces s biskupmi Vojtaššákom, Buzalkom a Gojdičom a zostávajúci biskupi v Česku a na Slovensku sa začali dostávať do izolácie, v ten istý deň vysvätil rožňavský biskup Pobožný v nemocnici tajne na biskupa jezuitu Hnilicu. Keďže Hnilica bol rýchlo prezradený, 24. augusta 1951 sám tajne vysvätil na biskupa aj jezuitu Jána Korca a 4. decembra cez rieku Moravu opustil Československo. V roku 1955 sa však aj Korec dozvedel, že jeho biskupská vysviacka je prezradená, preto 9. septembra 1955 tajne vysvätil na biskupa jezuitu Dominika Kaľatu. Kaľata bol však v januári zatknutý a v apríli odsúdený na 4 roky väzenia.
V marci 1960 bol zatknutý aj Korec a potom odsúdený na 12 rokov väzenia.
Kaľata dostal 9. mája 1960 podmienečnú amnestiu, preto 18. mája 1961 vysvätil tajne na biskupa jezuitu Petra Dubovského. Ale v roku 1962 zatkli v Prahe aj biskupa Dubovského a odsúdili ho na 6 rokov väzenia. V januári 1963 bol znovu zatknutý biskup Kaľata a odsúdený na 4 roky väzenia, čo kvôli podmienečnému prepusteniu dávalo ďalších 8 rokov väzenia.
Biskup Dubovský išiel na slobodu v roku 1967, biskup Korec vo februári 1968 a biskup Kaľata v máji 1968. Kaľata odišiel v roku 1969 do zahraničia. Biskup Dubovský sa stal neskôr správcom farnosti v Novej Lehote. Biskup Korec zostal až do roku 1989 mimo pastorácie.
Biskupské vysviacky slovenských jezuitov boli „zaplatené“ rokmi neslobody a emigrácie, ale zostanú navždy výnimočným príbehom cirkvi na Slovensku i vo svete.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite