Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Prázdno na tróne Ed Miliband rezignoval na post šéfa Labouristickej strany, len čo sa ukázala prehra labouristov – už druhý debakel v parlamentných voľbách za sebou. V strane zavládlo mocenské vákuum. Do polovice júna môžu členovia, ktorí majú o líderstvo záujem, oznámiť kandidatúru. Veľa sa špekulovalo o tom, že Milibanda nahradí Chuka Umunna, 36-ročný tieňový minister hospodárstva.

Umunna, „britský Obama“, ktorého nebohý otec pochádzal z Nigérie a matka je Britka, mal strane pomôcť osloviť voličskú základňu etnických menšín a vyburcovať fanúšikov blairovskej tretej cesty, pre ktorých bol aj Miliband príliš ľavicový. Vzbúrilo sa však ľavé krídlo strany. Najmä odborári sú presvedčení, že Labour Party sa musí posúvať doľava, pretože je už príliš vpravo. Chuka Umunna špekulácie rázne ukončil – aspoň na nejaký čas –, keď oznámil, že kandidovať na lídra strany nebude. Ako dôvod uviedol, že nie je pripravený na psychický nátlak spojený s vnútrostraníckymi previerkami a mediálnym kolotočom.
.mg

Indický premiér Naréndra Módí sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a vyzval čínskych lídrov, aby zvážili zmenu tých postojov, ktoré spôsobujú vo vzťahoch napätie. Ide najmä o pohraničné spory, nerovnováhu obchodnej bilancie a obavy z toho, že Čína má dobré vzťahy s Pakistanom.
Cyperskí Gréci a Turci sa vrátia k rokovaniam o mieri, ktoré sprostredkúva OSN a ktoré boli minulý rok prerušené. Nádeje sa vkladajú do nového lídra cyperských Turkov Mustafu Akinciho, ktorý je umiernenejší ako jeho predchodca Dervis Eroglu.
Predstavitelia EÚ a NATO sa stretli na rokovaní v Turecku v Antalyi. Dohodli sa, že musia spoločnými silami čeliť tzv. hybridnej vojne, ktorú Rusko použilo proti Ukrajine. Ďalšou témou boli utečenci a šéfka eurodiplomacie Federica Mohegrini hovorila o pláne ničiť lode patriace pašerákom ľudí.
Generáli v africkom Burundi sa pokúsili zvrhnúť prezidenta Pierra Nkurunzizu a prebrať moc. Troch vodcov prevratu zatkli. V Burundi trvajú nepokoje už od apríla.

Osobnosť: B. B. King/
V Las Vegas zomrel vo veku 89 rokov jeden z najlepších bluesových gitaristov, nositeľ 15 cien Grammy, ktorého štýl inšpiroval mnoho ďalších hviezd bluesu aj rocku. Ešte v roku 2014 bol na turné a zo zdravotných dôvodov zrušil len posledných osem koncertov.

Antiosobnosť: Sergej Lavrov/
Ruský minister zahraničia Lavrov sa venoval konšpiračným teóriám. Vyhlásil, že vidí súvislosť medzi nepokojmi v Skopje a proruskou politikou vlády v Skopje. .týždeň píše o nepokojoch na str. 24-25.

Citát/
BB King: „Slovo ,dôchodok´ zásadne nepoužívam.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite