Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amsterkríza

.kamila Straatsburg Sajmerová .časopis .lifestyle

Amsterdamom prúdia davy ľudí, sústavne a bez prestávky. Kto chce zažiť tichšie mesto, musí si privstať. O siedmej ráno sa nad kanálmi vznášajú zvyšky hmly a stromy pod Wester Toren stoja košaté a múdre, povznesené nad to ľudské hmýrenie. Pred hotelmi sa turisti chystajú na obhliadku všetkého, čo sa dá vopchať do pár hodín, ale najmä chcú vidieť červenú štvrť a obchodíky, kde majú tridsať druhov marihuany.

Na väčších križovatkách blikajú tabule s výstrahou: „Traja turisti v nemocnici, jeden mŕtvy. Nečisté drogy v obehu. Nekupujte kokaín u pouličných predavačov.“ Rozmýšľam, kde ho teda kúpiť, aby bol čistý. To má mať človek číslo prevereného dílera v mobile? Vidím, že zaostávam.
Na rohu Prinsegrachtu leží bezdomovec v špinavom spacáku. Vedľa výklad s hodinkami Rolex, Jaeger le Coultre a Cartier. Ten kontrast je také klišé, že sa už ani nepozastavím. Je to všade a čoraz horšie. Vždy existoval rozdiel medzi bohatými a tými, čo ledva naškriabali na nájomné, ale medzi tými dvoma vrstvami bola bezpečná vrstva stredná – tí, čo bez problémov platili účty, dvakrát do roka šli na dovolenku a sem-tam vošli do exkluzívneho obchodného domu Bijenkorf a rozmaznali sa príjemnou zbytočnosťou. A táto vrstva sa stenčila. Čítala som rozhovor s rodinou – otec a matka zamestnaní, dve deti –, ktorá je s príjmom vyše 3 000 eur mesačne na hranici chudoby. Všetko zhltnú dane, nájom, školné, rodina platí kreditkami, z ktorých mesačne spláca povinné minimum a zvyšok presúva z jedného mesiaca na druhý s 18-percentným úrokom. Najnovšia reality šou v holandskej televízii sa volá Akú máte hodnotu? a rodiny v nej sprístupnia úspory, dlhy a vecný majetok, aby sa dozvedeli odpoveď na titulnú otázku. Zvyčajne sú v mínuse a finančný poradca ich ponechá osudu s tuctom dobrých rád.
Prejdem okolo Bijenkorfu do ulice Damstraat a odbočím do červenej štvrte. Okná prostitútok sú zatiahnuté, dámy spia po odpracovanej noci. Po kanáli sa sunie lodička a muž pri kormidle mi veselo zamáva. Tak či onak, život je krásny.

Kamila Straatsburg Sajmerová/
Žije vyše tridsať rokov v Holandsku, z toho posledných osem rokov na severe v takmer nedotknutej prírode. Samotu považuje za liek na dušu, ktorý podporuje sebapoznanie a pokoru. Miluje knihy, psíkov a život pre jeho krásu, ktorú si musíme zaslúžiť a o ktorú sa oplatí stále bojovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite