Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Ako má novinár konať v nenormálnej situácii, keď podpredseda vlády vlastní dva mienkotvorné denníky? Odpoveď prišla v minulých dňoch priamo z Lidových novín, patriacich Andrejovi Babišovi. A bola oslobodzujúco priamočiara.

Kateřina Šafaříková, uznávaná novinárka zameraná na EÚ, dala posledný aprílový deň výpoveď. Na svojom facebookovom profile stručne vysvetlila prečo. Podľa jej zistení nový komentátor Lidových novín (a predseda správnej rady Babišovho think-tanku) Jan Macháček spísal pre Andreja Babiša tézy ku koncepcii českej zahraničnej politiky –a prakticky ten istý text zverejnil ako komentár v LN. Keď sa ho na toto splynutie dvoch rolí spýtala, bagatelizoval ho. Šéfredaktor István Léko pripustil, že to nie je správne; ale neurobil nič.
Udalosť prišla uprostred prebiehajúcej debaty v brandži. Majú novinári na Babišovu mediálnu silu reagovať protipaľbou? Tak to vidia nové médiá ako Echo24 alebo Svobodneforum.cz, založené novinármi, ktorí odišli na protest proti Babišovi. Alebo sa má v nových pomeroch pracovať na skultivovaní Babišovho hnutia? Tak to vidí Macháček (urazene sa ohradil, prečo je „pranierovaný“ za to, že navrhol do koncepcie zahraničnej politiky vrátiť odkaz Václava Havla) alebo jeho kolega Luboš Palata, ktorý vyzdvihol čerstvý odklon Babišovho hnutia od proruských postojov k proamerickým. Šéfredaktor Respektu Erik Tabery publikoval programovú esej: Novinár nemá na pokrivené pomery reagovať tým, že sa pokriví do protismeru, ale musí stáť rovno (preto Tabery zároveň uznal ako chybu, že Respekt chcel mlčať o aktivitách svojho majiteľa Zdeňka Bakalu). Kateřina Šafaříková teraz predviedla, ako túto „kultúru pravidiel“ uskutočňovať.
Jednu osobnú poznámku si dovolím, pretože všetci menovaní novinári boli kedysi mojimi kolegami: Empiricky sa mi potvrdzuje, že keď ide v médiách do tuhého, väčšinou sa principiálne a mužne správajú najmä ženy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite