Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Baltimore sa vzbúril Americké mesto Baltimore na východnom pobreží zažilo najhoršie nepokoje od roku 1968. Guvernér štátu Maryland, v ktorom sa Baltimore nachádza, musel dokonca vyhlásiť výnimočný stav a poslať tam Národnú gardu. Počas nepokojov demonštranti hádzali zápalné fľaše a tehly, ničili autá, podpaľovali obchody. Došlo k zraneniu odhadom 100 policajtov, stovky protestujúcich boli zatknuté.

Nepokoje vypukli po pohrebe 25-ročného Freddieho Graya, Afroameričana, ktorého zatkla polícia a týždeň po tom zomrel na vážne zranenia. Tie podľa vyšetrovania prípadu utrpel počas prevozu do väzby v policajnom vozidle. Po príchode vozidla na policajnú stanicu bol nájdený v bezvedomí a po prevoze do nemocnice sa zistilo, že má kritické zranenia chrbtice, ktorým napokon podľahol. Šiesti policajti, ktorí boli pri jeho zatýkaní, sú obvinení z jeho smrti.
.mg

Grécka vláda vedená ľavicovou stranou Syriza navrhla a parlament odsúhlasil zákon, ktorý umožní znovu prijať do zamestnania tisíce štátnych zamestnancov, ktorí boli prepustení v rámci reforiem neefektívneho štátneho sektora uskutočnených predchádzajúcou vládou. Vláda prostredníctvom svojho hovorcu oznámila, že dodrží sľuby dané voličom a neustúpi v rokovaniach s veriteľmi.
Saudská Arábia oznámila, že podporí päťdňové humanitárne prímerie v Jemene. Prerušila by tak vzdušné útoky proti povstalcom, ktoré aliancia pod jej vedením začala pred šiestimi týždňami. Počas útokov zahynulo podľa údajov OSN najmenej 1 400 ľudí a najmenej 6 000 ich bolo zranených.
Izrael dostane koaličnú vládu pod vedením Benjamina Netanjahua sedem týždňov po tom, čo jeho strana Likud vyhrala parlamentné voľby. Netanjahu bude vládnuť s ďalšími štyrmi stranami a v 120-člennom parlamente bude mať najtesnejšiu väčšinu 61 kresiel.
Americký minister obrany uviedol v Senáte, že proruskí povstalci na východe Ukrajiny sa zrejme chystajú na ďalšiu ofenzívu, ktorá bude v rozpore s dohodou z Minska.

Osobnosť: Sabeen Mahmud/
Pakistanskú liberálnu aktivistku zastrelili v Karáčí neznámi muži. Krátko pred smrťou sa zúčastnila na podujatí pripomínajúcom osud piatich tisícov ľudí, ktorých zrejme uniesli a zavraždili ozbrojené sily krajiny. Taliban vyhlásil, že s jej smrťou nemá nič spoločné.

Antiosobnosť: Tomio Okamura/
Český populistický senátor, ktorý založil hnutie Úsvit priamej demokracie, musel  z neho vystúpiť po dlhodobom spore s ostatnými členmi. Okamura, neschopný vysvetliť svoje zaobchádzanie s povolebnými financiami strany, chce založiť nové hnutie Sloboda a priama demokracia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite