Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Opozícia chce Žilinku Prokurátor Maroš Žilinka má väčšinovú podporu opozície na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Pod návrh, aby bol zvolený do tejto funkcie, sa podpísalo 60 opozičných poslancov. Žilinku podporujú KDH, Most-Híd, OĽaNO aj SaS, ktorá sa vzdala vlastného kandidáta Milana Laurenčíka.

Za Žilinku sa postavili aj poslanci okolo Juraja Miškova (SKOK), respektíve Daniel Lipšic (NOVA), ktorému robil Žilinka za vlády Ivety Radičovej štátneho tajomníka na ministerstve vnútra. Predseda SDKÚ Pavol Frešo však prišiel s vlastným kandidátom – bývalým riaditeľom SIS Karolom Mitríkom. Opozícia Freša podozrieva, že sa dohodol s premiérom Ficom, keďže Smer sa v minulosti vyjadril, že Mitrík by bol vhodným kandidátom na post šéfa NKÚ. Žilinku podporil aj Frešov stranícky kolega Ľudovít Kaník: „Jednota a spoločný postup opozície sú cesta, ako poraziť Roberta Fica a jeho vládu.“ Voľba predsedu NKÚ bude 19. mája, úrad vedie Ján Jasovský (HZDS), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.
.vag  

Predseda vlády Robert Fico sa napokon nezúčastnil na oslavách konca vojny v Kyjeve. Bol síce pripravený ísť, no Ukrajina sa napokon rozhodla organizovať tieto oslavy len na vnútroštátnej úrovni. Premiérova cesta do Moskvy bola naproti tomu predmetom spoločenských kontroverzií.
Minister vnútra Robert Kaliňák odmieta, aby utečenci boli po jednotlivých krajinách EÚ rozdeľovaní na základe kvót. Vidí v tom bezpečnostné i ekonomické hrozby. Namiesto kvót požaduje posilnenie pohraničných operácií a dôsledné plnenie schengenských kritérií.
Ministerstvo obrany hľadá strategického partnera, ktorému by na 20 rokov prenajalo Letecké opravovne Trenčín (LOTN). Chcú ho nájsť cez medzinárodný tender, pričom štát by zostal vlastníkom. Podľa ministra Glváča nemožno LOTN udržať len zákazkami ozbrojených síl.
Premiér Robert Fico je pripravený postaviť Národný futbalový štadión v Bratislave z prostriedkov štátu. Urobil tak po tom, čo prezident futbalového klubu Slovan Bratislava Ivan Kmotrík vyhlásil, že z vlastných prostriedkov výstavbu štadióna nebude financovať.

Osobnosť: Marián Hossa/
Zatiaľ čo slovenskí hokejisti sa v úvode majstrovstiev sveta v Ostrave trápili, útočník Chicaga prispel gólom k tomu, že jeho tím postúpil do finále Západnej konferencie NHL. V súboji o postup porazilo Chicago Minnesotu Wild 4:0 na zápasy.  

Antiosobnosť: Juraj Široký/
Polícia minulý týždeň vypočúvala podpredsedu predstavenstva spoločnosti Váhostav – SK. Široký prišiel na výsluch do budovy prezídia policajného zboru s ochrankou a odmietol komunikovať s novinármi. Polícia k podrobnostiam výsluchu neposkytla žiadne oficiálne stanovisko.

Citát/
Pavol Frešo: „Som viazaný rozhodnutím prezídia, ktoré na môj návrh nominovalo Mitríka.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite