Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Prítomnosť mamy v mojom živote bola vždy silným argumentom Boha o jeho láskavej starostlivosti. Mama je predsa ostrovom, kde sa dá kotviť, keď nás bičujú životné búrky. Áno, poznáme aj pojem krkavčej matky. Reportáže o nich v televíziách sú vždy sprevádzané trápnou poznámkou, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov. Inými slovami, teraz všetci hľaďte na obrazovku. Ale spomedzi všetkých je minimum takto zlyhávajúcich mám.

Lenže ja nechcem písať o kontrastných prípadoch dobrého a zlého materstva, ale skôr o akejsi sivej zóne. Ide o dobré mamy, starajúce sa o základné potreby svojich detí. Lenže tieto matky majú aj trápenie s manželom, v zamestnaní, so zdravotným stavom. Alebo ani nezažili pravé materstvo, takže sa nikdy neopýtajú na výsledky svojho dieťaťa v škole, na to, čím žije, s čím bojuje, z čoho sa teší, o čom sníva. V takých rodinách sa aj citlivé dievčenské záležitosti prejdú akýmsi tajuplným mlčaním.
Takéto stigmy si potom deti nesú do dospelosti, kde často prekvapivo rýchlo nastupuje obrátená starostlivosť detí o rodičov. Medzi deťmi a matkou vtedy stojí balvan láskavého smútku, ktorý nebol vypovedaný, lebo ho ťažko uchopiť. Osobitne v prípadoch dcér si všímam, že sa z nich často veľmi rýchlo vykľujú naoko emancipované osobnosti. Lebo tak ich fakty naučili. Keď z materinsky nezvládnutej citovej starostlivosti museli práve ony prejsť k fyzickej starostlivosti o mamu, a popri tom túžia po vzťahu, často si nie sú isté, ako vlastne dobrý vzťah vzniká.
Väčšinou o takých ženách povieme, že sú silné. Áno sú, ale len preto, že celý život museli byť. Ale netúžia stále zájsť na tanier chutnej polievky k svojej mame a jemnocitne sa k nej pritúliť, či už žije, alebo nežije?
Myslime na to pri posudzovaní iných detí. A žien.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite