Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Snažím sa v tomto stĺpčeku vynechávať zemanoviny – pseudoudalosti, ktoré vyrába český prezident. Tá posledná sa však tiahne už tri mesiace. A je čoraz neuveriteľnejšia.

Koncom januára – na Deň pamiatky obetí holokaustu – predniesol Ing. Zeman improvizovaný prejav, v ktorom hovoril o fascinácii intelektuálov nacizmom. Lenže si zvolil zlý príklad: najväčší prvorepublikový novinár Ferdinand Peroutka podľa neho uverejnil článok Hitler je džentlmen a vraj po mníchovskej dohode písal, že „ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi“. Oboje je omyl (taký článok neexistuje a vetu o anjeloch a vlkoch napísal vydavateľ Lidových novín Stránský). Zeman si však chybu nepriznal. Jeho hovorca Ovčáček dostal za úlohu článok nájsť. Namiesto toho vešia na web prezidentskej kancelárie iné Peroutkove články z rokov 1938 až 1939, ktoré majú dokázať, že Zeman mal predsa len pravdu. Peroutkova vnučka podala žalobu. Minulý týždeň Ovčáček pridal článok o Hitlerových narodeninách z apríla 1939 (za ktorý gestapo Peroutku zatklo!). Prezident povedal, že do júna sa hľadaný text iste nájde.
Zdá sa vám, že je to „placebo udalosť“? A že ju mohlo vyriešiť krátke ospravedlnenie? A že by sa našli tucty lepších príkladov intelektuálnej fascinácie diktatúrou ako Peroutka, ktorý od začiatku písal proti nacizmu a vojnu prežil v Dachau a Buchenwalde? A že články písané v krajine zvieranej cenzúrou a okupáciou sa musia čítať v kontexte nenormálnej doby? A že je bizarné, aby legendárneho novinára ťahal z hrobu a súdil akýsi Ovčáček, pôvodne redaktor komunistických Haló novín a bulváru Blesk? A že by už na Hrade mali, prepánajána, mlčať? A že by sme sa mali snažiť zabudnúť na to, že táto patafyzika vôbec vznikla? Aj na to, že Ing. Zeman je prezident a Ovčáček jeho hovorca?
Hádam je to trest za neuvážené volanie po priamej voľbe prezidenta. Toľko zemanovín sme si však v Česku predsa len nezaslúžili.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite