Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Varoufakis pod paľbou Dňa 30. apríla sa v Bruseli začalo nové kolo rozhovorov medzi Gréckom a jeho veriteľmi. Rokovania sú kľúčové pre to, aby Gréci dostali úver v hodnote 7,2 miliardy eur. Popri gréckom tíme sa na nich zúčastnili odborníci z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky, Medzinárodného menového fondu a Európskeho mechanizmu stability.

Grécky tím sa spamätával zo zmien, ktoré v ňom urobil premiér Alexis Tsipras – z pozície kľúčového vyjednávača odsunul ministra financií Yanisa Varoufakisa. Grécky premiér zjavne uznal, že Varoufakis je pre Brusel príliš ostrý a jeho vystúpenia neposúvajú rokovania ďalej. Konal aj na radu svojho vicepremiéra Dragasakisa, ktorý mu odporúčal, aby bol voči Bruselu otvorenejší. Varoufakis je pre jedných príliš radikálny, pre iných zase hanebne mainstreamový. Náhoda chcela, že práve minulý týždeň naňho v jednej aténskej reštaurácii zaútočili anarchisti za to, že strana Syriza, za ktorú je vo vláde, nesplnila ich očakávania.
.mg

Britská populistická strana UKIP bola predvolebným favoritom, ale po televíznych debatách lídrov jej lesk bledne. Podpora pre UKIP dosahovala 30. apríla len tesne nad 13 percent, podpora konzervatívcov nad 32 a labouristov nad 34 percent.
Škótska národná strana Nicoly Sturgeonovej podľa prieskumov vyhrá vo všetkých volebných obvodoch Škótska. Po britských parlamentných voľbách tak bude podpora škótskych národniarov zásadná pri zostavovaní vlády.
Pápež František počas Kvetnej nedele zložil hold ľuďom zabitým pre vieru – aj kresťanom, ktorých zabili militanti z Islamského štátu. Tento týždeň vzbudil pozornosť i volaním po rovnosti v platoch mužov a žien.
Progress, ruský nákladný stroj, používaný na zásobovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice, sa po poruche rúti k zemi. Trosky by mali dopadnúť od 7. do 11. mája medzi 50. rovnobežkou severnej a 50. rovnobežkou južnej šírky.
Dánsko môže byť prvou krajinou bez eura, ktorá sa pripojí k bankovej únii v EÚ. Ministerstvo spravodlivosti usúdilo, že o tom môže rozhodnúť parlament bez referenda.

Osobnosť: Kate Middleton/
Tento týždeň patril v Británii nielen predvolebným očakávaniam. Manželka následníka trónu, vojvodkyňa Catherine, prežívala posledné dni pred termínom pôrodu, ktorý napokon jej dieťa, podľa všetkého dcérka, „prešvihlo“ a nechalo poddaných ešte čakať.

Antiosobnosť: Cezary Grabarczyk/
Poľský minister spravodlivosti odstúpil, lebo sa zistilo, že neoprávnene získal zbrojný pas. Podľa nahratých hovorov sľúbil policajnému náčelníkovi v Lodži, že mu za zbrojný pas bez skúšky dohodí výnosný post v štátnom podniku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite