Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Reštrukturalizácia schválená Veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK na schôdzi vo štvrtok schválili návrh reštrukturalizačného plánu, na základe ktorého im firma bude počas piatich rokov uhrádzať ich pohľadávky. Nezabezpečení veritelia tak získajú 19,6 milióna eur, čo je v porovnaní s pôvodným plánom o 3,9 milióna eur viac (tejto sumy sa vzdali banky). Celkové pohľadávky nezabezpečených veriteľov dosahujú 104,7 milióna eur, z ktorých dostanú 18,75 percenta.

Váhostav počas platnosti reštrukturalizačného plánu, teda počas piatich rokov, vyplatí všetkým veriteľom 43,85 milióna eur, čo je asi tretina z celkových pohľadávok v sume 136 miliónov eur.
Časom by malo byť vyplatených až 100 percent pohľadávok. To, že v minulosti zastupoval firmu Lomark, ktorá sa dostala do veriteľského výboru Váhostavu, označil generálny riaditeľ Marián Moravčík za náhodu. Neprezradil výšku odmeny pre správkyňu Petru Gabrišovú, ktorá podľa súdu v procese reštrukturalizácie nebola zaujatá. Zároveň by podľa neho bol reštrukturalizačný plán schválený, aj keby zaň nehlasovali schránkové firmy.
.lk, sita

Kandidátom opozície na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu by mal byť prokurátor Maroš Žilinka. Za vlády Ivety Radičovej bol štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra a teraz pôsobí na  Úrade špeciálnej prokuratúry.
Prezident Andrej Kiska začne odvolávať sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Túto kompetenciu však chce využívať tak, aby neohrozil prácu súdov.
Slovensko kúpi deväť vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk, nákup prebehne prostredníctvom amerického zahraničného vojenského systému Foreign Military Sales. Výška kontraktu je 261 miliónov dolárov a vrtuľníky by mali byť na Slovensko dodané do roku 2019.
KDH a strana poslanca Alojza Hlinu Občania podpísali dohodu o spolupráci. Spoločne by mali postupovať aj v najbližších parlamentných voľbách.
Novým predsedom Združenia miest a obcí sa stal starosta Štrby Michal Sýkora. Sýkora už ZMOS viedol v rokoch 1993 až 2011. Okrem funkcie starostu je tiež poslancom Prešovského samosprávneho kraja.

Osobnosť: Tomáš Tatar/
Útočník Detroitu posilní slovenskú hokejovú reprezentáciu na majstrovstvách sveta v Ostrave, ak úspešne prejde výstupnými zdravotnými prehliadkami vo svojom zámorskom klube. Detroit prehral v 1. kole playoff NHL s Tampou Bay 3:4 na zápasy.

Antiosobnosť: Marián Moravčík/
Generálny riaditeľ Váhostavu zastupoval podľa Aliancie Fair-play schránkovú firmu Lomark, ktorej dlží Váhostav
peniaze. Firma Lomark, ktorú si veritelia vybrali do veriteľského výboru, tak zrejme bude v pozícii vymáhača dlhov aj dlžníka.   

Citát/
Prezident PZ Gašpar o prepojeniach Mariána Moravčíka: „Máme tieto, máme aj iné informácie.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite