Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA VIDIEŤ: Zitu Furkovú ako Einsteinovu ženu
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám herečka Zita Furková povedala, že vášnivo rada číta a je zvedavá. Keď si prečítala knihu Desanky Trbuhovič-Gjuričovej Ve stínu Alberta Einsteina o jeho prvej manželke Mileve Marić, tak veľmi ju zasiahla, že podnietila Petra Pavlaca, aby pre ňu napísal o tejto obdivuhodnej žene divadelnú hru. Hra sa volá Einsteinova žena. Prečo ju Zita Furková odporúča vidieť? „Je to pomník žene, ktorá sa obetovala pre muža, porodila mu tri deti, zostala doma, láska k nemu ju spálila. Tvrdí sa, že mohla byť spoluautorkou teórie relativity.“ Hru môžete vidieť najbližšie v bratislavskom divadle Astorka 15. mája. Lístky sa dajú rezervovať aj cez internet na www.astorka.sk.  

TREBA SPÁJAŤ: Zmrzlinovač v lopte
Vtipný nápad pre rodičov, ktorí nevedia prinúť deti k žiadnemu pohybu, alebo pre tých, čo si dovolia maškrtiť len za odmenu po výdatnom športovaní. Kickball od firmy Hammacher Schlemmer je ručný výrobník zmrzliny skrytý v lopte. Stačí naplniť smotanou, cukrom, vanilkou alebo inou príchuťou do jednej časti, do druhej časti dať ľad a kamennú soľ. Zavrieť a výdatne športovať dvadsať minút, teda hádzať loptu, triasť ňou, gúľať ju, kopať. Výsledkom je miska krémovej zmrzliny. Lopta je vyrobená z mäkkej gumy, vhodná na používanie vonku i vnútri, váži niečo vyše kila, má veľkosť volejbalky. Dá sa zložiť a ľahko preniesť niekam na chalupu. Jej cena je 35 dolárov.  

TREBA VYBERAŤ: PechaKucha Night – špeciálny výber
Špeciálne vydanie tohto podujatia, kde umelci musia predstaviť svoju tvorbu v šibeničnom formáte 20 záberov po 20 sekúnd, v utorok predstaví zahraničným kurátorom výber zo slovenskej výtvarnej scény. Výrazné postavy domácej scény môže spoznať i verejnosť, limitovaný počet lístkov je vo voľnom predaji. Umelci boli vybraní kurátormi galerijných inštitúcií po celom Slovensku. Sú to: Monogramista T. D. (Dezider Tóth), Stano Filko, Juraj Kollár, Štefan Papčo, Lucie Mičíková, Ilona Németh, Fero Király, Katarína Hrušková, Svetlana Fialová, Radovan Čerevka, Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič. PechaKucha Night Bratislava: Slovak Artists Selection sa koná v Dome umenia/Kunsthalle Bratislava ako sprievodné podujatie kurátorského kongresu IKT, Viedeň. Prezentácie prebiehajú v anglickom jazyku.

TREBA TANCOVAŤ: Vytvorila dedina, tancuje mesto
V košickej Kunsthalle sa v sobotu dvakrát po sebe odprezentuje celkom iný umelecký projekt, i keď bude nepochybne rovnako svižný a zaujímavý.  V hudobno-tanečnom predstavení Vytvorila dedina, tancuje mesto predvedú ľudové tance a hudbu v pôvodnej podobe aj v scénickej úprave. Projekt má okrem iného za cieľ spojiť kvality interpretov z Košíc a východného Slovenska. Tvorivý proces odštartovali v septembri v roku 2014 v Košiciach v priestoroch Kulturparku, choreograficky sa na projekte od začiatku podieľajú Štefan Štec, Peter Vajda, Vladimír Michalko a po hudobnej stránke Michal Noga. Všetci sú združení v Klube milovníkov autentického folklóru. Vstupenky na obidve predstavenia o tretej aj o šiestej sa dajú kúpiť cez Ticketportal.  

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Ursíny podľa Krištúfka
V piatok začínajú MS v hokeji, takže prakticky do 17. mája bude o televízny program postarané, ale kým to vypukne, RTVS nám elegantne pripomenie, že nielen hokejom je človek živý. Celovečerný dokumentárny film Momentky nakrútil režisér a scenárista Peter Krištúfek v roku 2008, pätnásť rokov po smrti Deža Ursínyho, aby mu zložil poklonu a pripomenul tohto výnimočného hudobníka a človeka pokiaľ možno čo najkomplexnejšie. Preto o Ursínym prehovárajú nielen jeho priatelia a spolupracovníci, ale i rodinní príslušníci. Film nesie názov jedného z Ursínyho albumov, ktorý akoby pripomínal, že vtesnať Ursínyho život a tvorbu do deväťdesiatich minút filmu sa nedá inak ako fragmentárne. Na sile mu to však nič neuberá. Utorok, 28. apríla, Dvojka, 23.15.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite