Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Jána Štrassera

.ján Štrasser .časopis .klub

Občania, ktorí ste sa ešte nevyjadrili k Váhostavu, hláste sa u súdruha Žinčicu... Tak sa hlásim. Predstavte si, že vám na dvere zaklope štátny úradník s kasou a povie: Milá rodinka, oddnes si vy a ďalších 1 000 rodín budete odkladať desať eur mesačne do tejto kasičky.

Nebojte sa, to nie je štátna kasička, ale vaša. Keď prídu horšie časy, vyberiete si z nej peniažky a pomôžete si v ťažkej chvíli.
Krútite hlavou – čo sa má štát čo starať do vašich peňazí? Ale podrobíte sa a odkladáte si. A jedného dňa príde ten istý úradník a povie: Je mi to ľúto, ale istý pán, ktorý si do kasičky neodkladá, lebo je bohatý, sa dostal do problémov. Takže z moci úradnej beriem z vašej kasičky časť našetrených peňazí, aby som mu tie problémy pomohol vyriešiť. Ďakujem vám za pochopenie a šetrite si ďalej.
Po druhej svetovej vojne komunisti dokázali cez „Národný front Čechov a Slovákov“ presadiť, aby Edvard Beneš prezidentským dekrétom odňal tisíckam vlastníkov ich priemyselné podniky. Stalo sa to presne v deň, keď v roku 1918 vznikla Československá republika. A odvtedy sa 28. októbra neoslavovalo výročie jej založenia, ale Deň znárodnenia.
Ako hovorieval istý môj kamarát: „To máme pred sebou peknú minulosť!“
P. S.: Vraj tú sekeru za Váhostav banky zatiahnu iným spôsobom. To je fuk – nezaplatí to Široký, ale my všetci.

.Dohoda o vine a treste. Kedy je namieste, kedy je spravodlivá nielen z pohľadu oboch zúčastnených strán, ale aj z pohľadu verejnosti? Ak je dnes u nás korupcia spoločenským zlom číslo 1, tak neviem, neviem...
Tri vety a tri zátvorky k úplatkárskej kauze doktora F. Doktor F. prijal úplatok. (A prečo nie. Vysokoškolský profesor a kandidát na prezidenta republiky s tým zjavne nemal problém.) Doktor F. odtajil úplatok. (A prečo nie. Komu uverí verejnosť? Pánu profesorovi alebo dajakým Cigánom?) Doktor F. priznal úplatok (A prečo nie. Právnici povedali: ak sa nepriznáte, pôjdete sedieť. Ak sa priznáte, bude dohoda o vine a treste a vyviaznete s podmienkou.) Doktor F. vie vybrať srdce, vložiť srdce. Ešte ho tak mať.
Prípad doktora F. je ešte otvorený, bývalý rektor Akadémie Policajného zboru Václav Krajník má dohodu s prokuratúrou o vine a treste už schválenú súdom. Za prijatie dvoch úplatkov vo výške päťtisíc eur tri roky podmienečne. Na tejto úplatkárskej kauze je okrem samotného trestného činu strašná aj iná vec: jeden z dvoch uplácajúcich bol generálny duchovný Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR. Ešte raz: kňaz dal úplatok policajtovi a policajt ho vzal. To sa dá komentovať len názvom filmu Juraja Jakubiska Dovidenia v pekle, priatelia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite