Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysoká Kultúra Laca Terena

.laco Teren .časopis .klub

V starej Mezopotámii verili, že čas strávený na rybách sa nepočíta do života. Pekné. Nám sa s Milanom nezapočítal preto, lebo sme spolu v tomto živote na ryby ísť nestihli.

Pamätám sa, ako som mu povedal, keď sme v jeho ateliéri začali tému muškárenie, že som rád, keď sa mi podarí pekne nahodiť, na to, že by som chytil rybu, ani nemyslím. Usmial sa svojím paštékovským úsmevom popod fúz a povedal, že chytá celý život a tiež je rád, ak sa mu podarí pekný hod. Muškárenie je zvláštna choroba, ale sú aj horšie, povedal nám raz pán v Trstenej, u ktorého sme si kupovali rybárske lístky. A ako dodal jedenásty vojvoda z Marlborough na svetovej konferencii o chytaní rýb na umelú mušku s tonkinovými prútmi, je to podobné, ako milovanie, veľmi nepraktické, ale robíme to radi. Nielen v milovaní a muškárení je podobnosť, aj maľovanie má k muškáreniu blízko. Vyberiete sa k vode chytiť krásnu rybu, napríklad pstruha krásneho ako dúha alebo lipňa s hrdo vztýčenou zástavou namiesto chrbtovej plutvy. Vkročíte do vody a ocitnete sa v inom svete, stojíte v prúde, ktorého zurčanie vás odplaví ďaleko od všetkého, čo vás zamestnávalo pred tým, ako ste do vody vstúpili. V duchu počítate a na štvrtú nahodíte, letiaca šnúra svietiaca vo večernom slnku kreslí na oblohe ťahy, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Hans Hartung. A ak ste odhadli správne, záber prvej ryby vás dostane do prastarej úlohy lovca. Ak nie, nahadzujete znovu a znovu všetko okolo vás sa hýbe v prúde vesmírnej cesty tao, len čas niekam zmizol, nie je. Môžete nahadzovať po prúde, proti prúdu, nájsť si hlavný tok alebo chytať v meandroch a jamách. Chytať v divokej vode, v lese medzi stromami alebo na otvorených plytčinách, podľa toho, ako sa vám to páči a podľa toho, čo dokážete. Radosť z pekného hodu je ten moment súzvuku, keď sa všetko spojí, ontologický princíp, nikdy sa nekončiace teraz. Rieka je magická, po nej sme sem prišli a ňou odídeme. Milan Paštéka má teraz výstavu, dopíšem a vyberiem sa pozrieť, milujem jeho obrazy.
A ešte predtým zavolám Cacovi a Bratovi a dohodnem s nimi, kedy vyrazíme. Mušky lietajú, sezóna sa začala. Petru zdar! A Milanovi, mohutnej skale, pstruholov v ďalekých prúdoch mliečnej dráhy s úctou a láskou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite