Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neodpoviem vám.

.časopis .reportáž

Rozhovor s Marcusom Viniciusom Gerardom Comottim z firmy Archaeoservices o konkurenčnom boji pri archeologických výskumoch a o výhradách voči jeho firme.

Stretnutie s pánom Comottim prebiehalo veľmi zvláštne. Už pri telefonickom rozhovore niekoľko dní pred samotným interview požadoval, aby sme mu vopred zaslali všetky otázky – s odôvodnením, že je Brazílčan a že nevie dobre po slovensky. Trvali sme však na osobnom rozhovore, pri ktorom je možné klásť aj ďalšie otázky.
Pri osobnom stretnutí odmietol odpovedať na otázky predtým, kým mu ich všetky za sebou neprečítame. Namietali sme, že bežná prax pri rozhovoroch je iná, respondent odpovedá na každú otázku postupne. Po vzájomnom dohadovaní sme mu napokon prečítali všetkých trinásť otázok. Comotti pri mnohých z nich záporne kýval hlavou, na konci predčítavania okamžite vstal od stola a s odôvodnením, že na takto formulované otázky neodpovie, odišiel.
.čo vás viedlo k tomu, že ste ako Brazílčan vyštudovali archeológiu na Slovensku a ostali ste tu po skončení školy podnikať?
(Comotti neopovedal.)

.s akými cieľmi a predstavami ste zakladali firmu Archaeoservices, s. r. o?
(Comotti neodpovedal.)

.ste predstaviteľ úspešnej súkromnej firmy. Ako vidíte podnikateľské prostredie pri archeologických výskumoch?
(Comotti neodpovedal.)

.vládne na Slovensku v tejto oblasti tvrdý, no férový boj najmä medzi veľkými štátnymi inštitúciami a menšími súkromnými firmami?
(Comotti neodpovedal.)

.pôsobíte v diplomatických službách Brazílie a máte diplomatický pas?
(Comotti neopovedal.)

.ste zástupcom zahraničných stavebných firiem na Slovensku?
(Comotti neodpovedal.)

.je pravda, že ste sa verejne chválili tým, že poznáte premiéra Fica a že ste mu vybavili tričko brazílskeho futbalového dresu s podpisom Pelého?
(Comotti neodpovedal.)

.vaša firma v posledných rokoch získala mnohé veľké zákazky napríklad na výskumy pri stavbe rýchlostnej komunikácie R2, pri obchvate Brezna alebo Galanty, v trnavskej Aréne, od Transpetrolu a podobne. Máte pritom iba dvoch archeológov s licenciou odbornej spôsobilosti. Spĺňate zákonnú podmienku, ktorú stanovila novela archeologického zákona a podľa ktorej môže jeden archeológ s licenciou pracovať súčasne maximálne na piatich výskumoch?
(Comotti neodpovedal.)

.archeologická rada ako poradný orgán ministra kultúry vašej firme z dôvodu neodovzdania veľkého množstva výskumných dokumentácií neodporučila po piatich rokoch predĺžiť oprávnenie, no ministerstvo vám ju na odporúčanie Pamiatkového úradu SR napriek tomu predĺžilo. Aké argumenty rozhodli vo váš prospech?
(Comotti neodopovedal.)

.podľa našich zistení jedna z pracovníčok Pamiatkového úradu SR pôsobila nadštandardne vo váš prospech a poradila vám, aby ste odovzdali výskumné správy aj po termíne a tolerovala vám to. Je to pravda?
(Comotti neodpovedal.)

.čo hovoríte na výhrady odbornej obce, podľa ktorých na svoje archeologické výskumy nepozývate odborných garantov, tak ako je zaužívaná prax, dokonca ste v jednom prípade nepustili na svoj výskum člena Archeologickej rady?
(Comotti neodpovedal.)

.čo hovoríte na výhrady odbornej obce, podľa ktorých máte slabú odbornú a publikačnú činnosť, prezentujete sa minimálne na výstavách a na odborných konferenciách?
(Comotti neodpovedal.)

.v súčasnosti Pamiatková inšpekcia ministerstva kultúry dokončuje vo vašej firme kontrolu zameranú na výskumné dokumentácie. Aký výsledok kontroly očakávate?
(Comotti neodpovedal.)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite