Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Cameron – vrah utečencov? Siedmeho mája pôjdu Briti k voľbám a ešte stále nie je jasné, aká vláda z ich vôle vznikne. Jasnú prevahu v prieskumoch nemá ani jedna z hlavných strán a obidve, konzervatívci aj labouristi, sa najväčšmi obávajú svojho nevyspytateľného populistického súpera – strany UKIP Nigela Farragea. Aj preto je kampaň čoraz ostrejšia.

Líder labouristov Ed Milliband dokonca obvinil predsedu vlády, že svojím podielom prispel k úmrtiam migrantov v Stredomorí. Podľa Millibanda neurobil premiér David Cameron po zvrhnutí líbyjského samovládcu plukovníka Kaddáfího dosť preto, aby sa vývoj v Líbyi neskončil chaosom. Rovnaké chyby, aké sa stali v Iraku, napokon prispeli ku vzniku súčasnej krízy, vyhlásil Milliband, a dodal, že aj vďaka Cameronovi dramaticky poklesla medzinárodná vážnosť Veľkej Británie. Konzervatívci označili Millibandovo obviňovanie za nevkusné, keďže podľa nich zneužíva ľudské tragédie migrantov a robí si z nich predvolebný tromf. O kríze v Stredomorí prinášame tému na strane xx.
.mg

Fínske parlamentné voľby vyhrala stredopravá strana pod vedením Juhu Sipilu, ktorý nevylúčil koalíciu so stranou Euroskeptickí Fíni. Fíni zvažujú, či zostanú v menovej únii.
Americké bezpilotné lietadlá, tzv. drony, zabili počas protiteroristickej operácie v januári dvoch západných rukojemníkov držaných v Pakistane. Ich smrť teraz oficiálne priznal Biely dom a prezident Barack Obama za ňu prijal „úplnú  zodpovednosť“. Tretím Západniarom, ktorého drony zabili, bol Američan, ktorý pôsobil ako jeden z vodcov al-Káidy.
OSN vydala „Správu o šťastí vo svete“, v ktorej bolo porovnaných 158 štátov. Najšťastnejší sú podľa správy Švajčiari, najmenej šťastní obyvatelia Toga. Slovensko je na 45. mieste.
Prvou afroamerickou ministerkou spravodlivosti sa v USA stala Loretta Lynch. Vystrieda Erica Holdera, ktorý vlani z funkcie odstúpil. Loretta Lynch chce zlepšiť aj vzťahy medzi černošskou populáciou a bezpečnostnými zložkami – vzťahy sú na bode mrazu po tom, čo polícia v sporných prípadoch zabila černocha alebo príslušníka inej menšiny.

Osobnosť: Karekin II.
Arménska apoštolská cirkev vyhlásila za svätých približne 1,5 milióna Arménov, ktorí sa pred storočím stali obeťami genocídy v Osmanskej ríši. Obrad kanonizácie sa konal pred Ečmiadzinskou katedrálou v Jerevane. Obrad viedol katolikos všetkých Arménov, hlava Arménskej apoštolskej cirkvi Karekin II.

Antiosobnosť: Muhammad Mursí
Bývalý egyptský prezident, reprezentant islamistickej strany Moslimské bratstvo, bol odsúdený na 20 rokov väzenia za to, že nariadil mučenie zatknutých demonštrantov. Pôvodne bol obvinený z vraždy, súd však toto obvinenie nepotvrdil.

Citát/
Karekin II.: „Mučeníci genocídy sú dnes v nebeskom kráľovstve patrónmi spravodlivosti, filantropie a mieru.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite