Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Včera si katolíci pripomenuli nedeľu Dobrého Pastiera. Zaznievali prosby za nové kňazské povolania a aby tí, čo kňazmi sú, boli duchovne na výške. Slovné spojenie dobrý pastier implikuje, že všetci, o ktorých sa má pastier starať, sú ovce. Znie to pejoratívne pre naše uši, avšak len dovtedy, kým nevystúpi pápež František a neprehovorí jasne do srdca kňazov: „Dobrý pastier má páchnuť ovcami.“ To sa už inak počuje a chápe.

Treba otvorene podotknúť, že počas kňazských rokov  nejeden z nás napáchol už kadečím ale ovce to neboli. Ako pastieri možno nemáme ani šajnu o tom, s čím každý deň žijú a zápasia naše ovečky. Vďaka sebeckým ťažiskám nášho záujmu sa stáva pach oviec pre nás nielen cudzí, ale v nejednom prípade ten pach neznášame.
Na konci štúdia teológie som chcel písať diplomovku na tému, čo nebola v ponuke: Kresťan ako duchovný bezdomovec, lebo vďaka práci s bezdomovcami som tam našiel zopár styčných bodov. S tou témou ma však žiadny školiteľ nezobral, tak som si zvolil inú: Syndróm vyhorenia katolíckeho kňaza. Jej záverečný  výskum sa nezmestí do 300 slov.
Napríklad ma prekvapilo, že novokňazi, u ktorých som predpokladal mladícke nadšenie a zápal duše, vstupovali do pastorácie s mentálnou výbavou invalidných dôchodcov.
V atmosfére veľkonočných dní sa tu v duši veriacich (aj vďaka kauze Bezák) rodí nová jar. V nej nám kňazom komunikujú náklonnosť, ale aj očakávanú vnútornú pravdivosť a úctivosť vo vzájomnom vzťahu, keďže sa rátame za bratov a sestry. Do týchto úvah dostávam informáciu  z farnosti pre mňa blízkej, že kňaz tam zrušil slúženie svätých omší len preto, lebo mu jeden z veriacich  na záver omše oponoval  nepotrebnosťou novej strechy, na ktorú chcel zbierať peniaze. Takto sa zo správcu Božích tajomstiev stáva ich majiteľ.
Zabúdame v cirkvi zápasiť Kristovou pokornou láskou. Vtedy by sme ju vylepšili. Aj ľudí v nej.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite