Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Drevo vydrží

.martin Vystavil .časopis .lifestyle

Jar v Kalifornii prichádza skoro – nie podľa kalendára, ale len čo denná teplota začne vystupovať nad 20 stupňov Celzia. Posledné dažde ešte stmavujú oblohu, ale v priebehu niekoľkých dní sa tvár zeme radikálne zmení. Kríky, ktoré boli ešte včera holé, sú zrazu plné púčikov a zelených lístkov. Opadavé stromy sa zmenia z metiel na rozkvitnutú nádheru a život sa hlučne ozve vo vyšších obrátkach. Dlho prázdne veľkoobchody s domácimi, stavebnými a záhradníckymi potrebami sa zaplnia davmi. Jar je čas, v ktorom si ľudia nielen dávajú novoročné predsavzatia, ale sa ich aj snažia naplniť. Nielen v záhrade, ale aj v domácich stavbách a prestavbách.

Kto zavíta do Ameriky prvýkrát, šokovane zistí, že rodinné domy sú tu z dreva. To nemôže byť dobré, šomre si popod nos, to nevydrží. Opak je však pravda – drevené domy vydržia pri bežnej údržbe a opatere pokojne aj 100 rokov. Navyše, drevo je úžasne estetický materiál a Amerika si uchováva svoje historické odkazy práve v detailoch architektúry a estetiky bývania z dôb pred 100 a viac rokmi.
Majiteľ dreveného domu má naozaj ľahší život – na zmenu priestoru, vybúranie steny, prestavbu kúpeľne mu stačí bežná zručnosť, dobré nástroje a množstvo dostupného materiálu. Je to LEGO prístup a najväčšou výzvou je vybrať si správnu konečnú predstavu.
Príkladom môže byť dom, v ktorom bývame. Postavený v 70. rokoch v priemernej kvalite pre generáciu baby-boomers, inšpirovaný americkou juhozápadnou architektúrou adobe. To sú tie hlinené jednoduché domčeky v španielskom štýle. Keď sme sa pustili do úprav, chceli sme ostať verní pôvodnému štýlu. Hlina, drevo, terakota, suchomilné rastliny, farby, keramika. K dispozícii máme adobe materiály v obchodoch so stavebninami, množstvo  literatúry v knižniciach, časopisy o juhozápadnom bývaní a veľa príkladov v okolí. Ja aj moja manželka sme mestskí ľudia a len sme tak otvárali oči pri inšpiráciách, ktoré sa dali realizovať za veľmi dostupné ceny. A takto sme sa aj my stali domácimi majstrami. Vtedy na Západe...

Martin Vystavil/
žije v San Jose, pracuje v IT priemysle

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite