Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA POKRSTIŤ: Knižku Traja kamoši a fakticky fantastický bunker
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám výtvarníčka Katka Slaninková prezradila, že ilustrovanie detskej knižky Barbory Kardošovej Traja kamoši a fakticky fantastický bunker ju bavilo aj preto, že miluje mačky a jedna veľmi svojská hrá významnú úlohu aj v tejto knihe. Navyše hlavný hrdina, jedenásťročný Juraj, je prostredný súrodenec a to bola i ona, takže mu absolútne rozumela. Táto knižka pre deti, s čarovným príbehom o sile priateľstva, bude pokrstená budúci pondelok 27. apríla 2015 o 16.30 v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej v Bratislave za pomoci Richadra Stankeho. Herec nie je len krstný otec, ale načítal tento text aj ako audioknihu.

TREBA ZAŽIŤ: Festival súčasnej kresťanskej kultúry
Diskusie O Bohu, vesmíre, živote a vôbec, spievané modlitby východnej tradície, politická bitka o pravdu, debata o mediálnom (de)formovaní reality, no i energická stand-up comedy či hlboké gregoriánske chorály, to všetko prináša 4. ročník festivalu Bratislavské Hanusove Dni, ktorý sa bude konať 22. až 29. apríla v Pisztoryho paláci. Hosťom bude aj známy poľský filozof, politik a historik Ryszard Legutko, ktorý interpretuje myšlienky Sokrata moderným a sviežim spôsobom. Diskutovať budú okrem iných Havran, Marec, Abrahám,  Daniška, Gialloreti, Múčka, Legutko, Kostolný, Hermana, Vandal. Festival prináša historické bohatstvo kresťanského dedičstva, nebojí sa otvoriť vlastnú sebareflexiu, ako i reflexiu súčasnej spoločnosti. Podrobný program celého festivalu možno nájsť na www.bhd.sk.

TREBA SPÁJAŤ: [fjúžn] – 10. ročník festivalu nových menšín
Od 23. do 30. apríla bude festival, ktorý už desať rokov organizuje Nadácia M. Šimečku, opäť spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku, prezentovať život cudzincov a scitlivovať verejnosť na témy migrácie a multikulturalizmu. Téma ročníka Pucle symbolizuje spoločnosť tvorenú z dielikov, kde každý z nich je rovnako dôležitý. A migranti sú jednou z takých súčastí Slovenska. Dancing Puzzle  – kolekcia tancov z celého sveta, Dobrý trh, Nedeľná [fjúžn] paráda s celým svetom pod jednou strechou, Bábkové divadlo na Rázcestí s príbehom Slovákov v zahraničí, Fero Guldan so sériou obrazov Exody, výstava plagátov z predošlých ročníkov festivalu, to je len časť bohatého programu. Viac nájdete na www.fjuzn.sk a na facebooku.

TREBA DEGUSTOVAŤ: Najlepšie omšové víno  
Ak ste minulý týždeň nestihli Vínne trhy Pezinok, jednu z našich najrešpektovanejších súťaží vín, ktorá sa v pezinskom kulturáku konala už po dvadsiaty raz, nič nie je stratené. Ktoré vína sa stali šampiónmi výstavy, ktoré získali zlaté, strieborné a bronzové medaily, nájdete v katalógu na internete na stránke Malokarpatskej vínnej cesty mvc.sk. Ak túžite zažiť atmosféru verejnej degustácie, podobným spôsobom organizovaná súťaž vín Víno Tirnavia sa koná už tento piatok a sobotu v Trnave v Mestskej športovej hale od 13.00 do 22.00. Aj katalóg tejto súťaže s oceneniami už je zverejnený, nájdete ho na adrese trnava.sk. Šampiónom v kategórii omšových vín, ktorá je špecifikom tejto vinárskej súťaže v Malom Ríme, sa stalo Rulandské šedé zo Šenkvíc.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Penzista vracia úder
Michael Caine pred kamerou debutoval v roku 1950 ako sedemnásťročný mladík. Odvtedy hral v stošesťdesiatich filmoch a televíznych seriáloch a aj vďaka tomu dnes patrí medzi najväčších žijúcich hereckých klasikov svetovej kinematografie. Nemá problém zahrať si v hocičom, a tak sa i priemerné filmy majú šancu stať sa výbornými. A to je presne prípad britskej akčnej drámy Harry Brown, ktorú v roku 2009 nakrútil režisér Daniel Barber. Caine v nej stvárnil dôchodcu, ktorý si pokojne nažíva na predmestí až do momentu, keď mu partia miestnych výrastkov zavraždí kamaráta. To sa náš veterán skutočne nasrdí a dá im to, roky-neroky, poriadne vyžrať. Piatok, 25. apríla, Jednotka, 22.10
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite