Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Tréner českej hokejovej reprezentácie má dva týždne pred šampionátom v Prahe problém. A nie s Jágrom (ktorého v tíme chce) ani s Eliášom (ktorého nechce), ale s polmiliónovým sponzorským darom (ktorý chcel, ale dnes by bol radšej, keby ho nikdy nechcel).

Pred týždňom sa na YouTube objavilo video s názvom Pravá tvár trénera Růžičku. Na päťminútovej zostrihanej nahrávke Vladimír Růžička podráždene odbíja akéhosi muža, ktorý si ho nahráva skrytou kamerou. Z rozhovoru vyplýva, že muž zaplatil 500-tisíc korún (18-tisíc eur) a za to sa mal Růžička – v tom čase tréner a spolumajiteľ pražskej Slavie – „postarať“ o jeho syna. „Furt za mnou chodíte a kňučíte,“ odsekáva tréner. „Že dáte sponzorský dar a ja ho postavím? Už sa preberte.“ Prvá tretina vyznela, paradoxne, lepšie pre Růžičku: nechce v zápase slabého hráča, hoci s bohatým oteckom.
Po zverejnení videa však reportéri zastihli trénera nepripraveného a málovravný Růžička sa do odpovedí zamotal. Išli peniaze na úpravu kabíny a posilňovňu, ako hovorí na nahrávke? „Áno a nie. Nie.“ Sú peniaze zapísané v účtovníctve Slavie? „Ja som si to požičiaval akoby pre seba.“ Potom autor nahrávky vystúpil z anonymity: stavebný podnikateľ Miroslav Palaščák vyhlásil, že Ružička prostredníctvom svojho kamaráta požiadal o peniaze v obálke, bez dokladov, a že pochoval kariéru jeho syna Davida (23). Druhá tretina zaváňala trestným činom: Úplatok? Podvod? Daňový zločin?
Lenže na stíhanie je málo dôkazov. David Palaščák bol naozaj slabý: V poslednom angažmáne za Most dal v 31 zápasoch jediný gól. Jeho otec neochotne pripustil, že Růžička po jeho dotieraní už vlani poslal pol milióna späť na jeho účet. Legendárny hokejista dotoval Slaviu ako spolumajiteľ zo svojho a zjavne príliš nerozlišoval svoje a klubové peniaze. Výsledkom tretej tretiny je preto len pachuť.
Ale ak Česi na majstrovstvách prepadnú, azda to bude aspoň na koho zhodiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite