Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Hillary aj Marco Predvolebná kampaň v USA naberá tempo. Kandidatúru minulý týždeň oznámila veteránka politickej scény Hillary Rodham Clinton (za demokratov), ale aj relatívne mladý Marco Rubio (za republikánov). Clinton naposledy kandidovala v roku 2008 a nomináciu za demokratov nezískala – zjazd strany ju pririekol Barackovi Obamovi.

Má 67 rokov, veľkú popularitu a za sebou pôsobenie vo funkcii ministerky zahraničia. Z tej však odstúpila pre podozrenie, že nezvládla krízu pri útokoch na americké veľvyslanectvo v Líbyi. Otázka znie, či Američania, ktorí väčšinovo neveria Barackovi Obamovi, chcú mať v Bielom dome opäť človeka z Demokratickej strany. Republikánska strana dúfa, že nie, a do boja o nomináciu sa v nej minulý týždeň pustil Marco Rubio, syn kubánskych prisťahovalcov, ktorý je konzervatívny a zároveň v svojich 45 rokoch predstavuje mladšiu silu v politike. Rubio je senátorom za Floridu, vystupuje proti širokej imigračnej reforme a kritizuje otepľovanie vzťahov medzi USA a Kubou.
.mg

Kambodža si pripomenula 40. výročie od vstupu komunistických Červených Kmérov do hlavného mesta Phnom Penha – začiatok vlády teroru. Červení Kméri počas nej vyvraždili štvrtinu Kambodžanov.
Rusko odstúpilo od záväzku nepredávať Iránu systém protivzdušnej obrany S-300. Kritizujú to USA a Izrael. Grécko, člen NATO, má tiež záujem o rakety pre systém S-300 a chce ich kúpiť od Ruska.
Jobbik vyhral doplňujúce voľby v Maďarsku a má vážny úmysel – zjavne aj šancu – vyhrať o tri roky parlamentné voľby. Líder Jobbiku Gábor Vona tvrdí, že strana sa dovtedy zbaví extrémistických názorov.
Prvý raz po 60 rokoch si podali ruky lídri USA a Kuby. Barack Obama a Raúl Castro sa stretli na neutrálnej pôde, na summite v Paname. USA následne vyčiarkli Kubu zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Dá sa očakávať obnovenie diplomatických vzťahov.
Vatikán oznámil, že pápež František by v septembri na ceste do USA mohol navštíviť aj Kubu – zatiaľ však prebiehajú rokovania s kubánskym vedením, takže nič nie je isté.

Osobnosť: Kao Jü/
Opäť sa ukázalo, ako to Čína myslí s ľudskými právami. Súd v Pekingu odsúdil 71-ročnú novinárku, dlhoročnú kritičku komunistického režimu, na sedem rokov odňatia slobody za „prezradenie štátneho tajomstva“ – lebo poskytla dokument Čínskej komunistickej strany zahraničnej internetovej stránke.

Antiosobnosť: Ahmet Davutoglu/
Európsky parlament prijal rezolúciu, ktorá žiada Turecko, aby pripustilo, že masové zabíjanie Arménov za Osmanskej ríše bolo genocídou. Turecký premiér Davutoglu v piatok rozhnevane odpovedal, že rezolúcia je znakom rastúceho „európskeho rasizmu“ , ktorý je podľa neho zameraný voči islamu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite