Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Dňa 22. apríla uplynie 25 rokov od historicky prvej návštevy pápeža Jána Pavla II. v Česku a na Slovensku. Pripomenieme si tým aj atmosféru Nežnej revolúcie.

Trojdňový prezident Václav Havel vtedy v novoročnom príhovore povedal, že hodlá pozvať na návštevu do Československa pápeža Jána Pavla II. Podpredseda Federálnej vlády Ján Čarnogurský, ktorý bol ešte dva mesiace predtým vo väzení, potom odniesol pápežovi pozvanie prezidenta Havla a kardinála Tomáška. Už 24.januára odpovedal pápež listom, v ktorom napísal, že prijíma pozvanie a hodlá navštíviť Prahu, Velehrad a Bratislavu.
Trojdňová návšteva pápeža sa niesla v atmosfére nadšenia. Aj na Slovensku vystupoval pápež často mimo protokolu. Po vystúpení z helikoptéry na vajnorskom letisku pobozkal slovenskú zem, hoci to urobil deň predtým v Prahe. V nedeľu 22. apríla mal omšu na Velehrade. Nebýva zvykom, aby mal v jeden deň dve omše. V Bratislave túto zvyklosť porušil.
V helikoptére z Velehradu do Bratislavy, v ktorej sme spolu s Jánom Čarnogurským sedeli, prišiel za nami jeho sekretár Stanislav Dziwiš, a opýtal sa, či by sme nemohli letieť nad Šaštínom. Bol som za pilotmi a tí povedali, že nie je žiadny problém. Oddelili sme sa od dvoch sprevádzajúcich helikoptér, nad šaštínskou bazilikou sme dvakrát zakrúžili a pápež ju požehnával. Letci potom zaleteli nad Bratislavský hrad a zopakovalo sa to isté – pápež ho požehnal. V homílii potom pápež hovoril, čo pre Slovensko znamenala viera v jeho dejinách. Na záver povedal: „Po všetkých skúsenostiach prenasledovania, nepriateľstva a pokušenia vám on, vzkriesený Kristus, hovorí: Nebojte sa!“ A dodal: „Bratislava a Slovensko boli v dejinách vždy centrom stretnutí mnohých národov, jazykov a kultúr... Povzbudzujem vás, aby ste mestu i krajine aj v budúcnosti umožnili tento význam.“
Je to už minulosť, alebo zostalo ešte trochu radosti a povzbudenia?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite