Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA POČÚVAŤ: Exkluzívna Čechovova Čajka v rádiu
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám dramaturg Peter Pavlac prezradil, že v RTVS pripravujú mimoriadnu premiéru: „Posledné rozhlasové naštudovanie Čajky bolo nahrané v roku 1960. Povedali sme si, že tu máme silnú hereckú generáciu, ako je Milka Vášáryová, Marián Labuda či Richard Stanke, ktorá by mala byť zaznamenaná v takomto exkluzívnom titule. Mám z toho veľmi dobrý pocit.“ Hra sa momenálne mixuje, premiéra by mala byť koncom apríla. Čakanie si zatiaľ môžete skrátiť počúvaním hier, ktoré každú nedeľu ráno o deviatej pre Rádio Devín programuje práve Peter Pavlac. Túto nedeľu to bude Učiteľ tanca od Lopeho de Vegu. Dramatickým žánrom sa na Devíne venujú aj každý utorok celé štyri hodiny od siedmej večer. Reprízy hier sú na Regine v stredu o 23.00.

TREBA ČÍTAŤ: Literatúra v nočnej Banskej Bystrici
Sedem kníh, sedem miest, sedem osobností, to je obsahom druhej Univerzitnej noci literatúry. Konkrétne knihy a osoby sa postupne odhaľujú na facebooku. Čítanie ukážok bude prebiehať simultánne na siedmich stanovištiach rozmiestnených v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela a blízkom okolí. Každé čítanie bude trvať 15 minút, potom budú mať návštevníci 15 minút na presun na ďalšie stanovište. Začať možno kdekoľvek, návštevníci na svojom prvom stanovišti  získajú svoj literárny pas obsahujúci základné informácie o literárnych dielach a ich autoroch, mapku stanovíšť a pole na pečiatky. Čítania tak budú trvať od pol šiestej až 3,5 hodiny. Všetky čítania budú tlmočené do slovenského posunkového jazyka, väčšina stanovíšť bude prístupná aj pre vozíčkarov, zabezpečený je aj detský kútik.

TREBA ŠETRIŤ: Plniaci antiperspirant
Náhradné náplne rôznych kozmetických a čistiacich prostriedkov sú trendy. Niekedy sú aj drahšie ako jednorazové obaly, ale človek má pocit, že šetrí životné prostredie pred odpadom zo zbytočných plastových obalov. Pevné telové dezodoranty proti poteniu zatiaľ tejto vlne odolávali, ale už i na to sa našlo riešenie. ClickStick má namiesto tuhej náplne ľahko doplniteľnú gélovú konzistenciu. Zabezpečený systém dávkovania na povrch aplikátora vypustí len akurátne potrebné množstvo gélu na jedno použitie a je zabezpečený proti vytečeniu. Na spodnej strane aplikátora je gombík, ktorým sa dá potrebné množstvo regulovať. Výrobca získal financie na rozbehnutie cez kickstarter, v tejto chvíli je možné predobjednať si jeden dopĺňateľný prístroj za 21 dolárov. Prvé kusy budú distribuované v máji.

TREBA SA ZABAVIŤ: Celoslovenské turné milenca
V bratislavskom Ateliéri Babylon bude budúci pondelok 20. apríla premiéra novej divadelnej komédie slávneho dramatika Neila Simona Last of Red Hot Lovers, v slovenskej verzii s názvom Ver(ej)ný milenec. Premiérou hra štartuje celoslovenské turné, ktoré má ambiciózny cieľ do konca divadelnej sezóny 2015/2016 obísť až 50 slovenských miest! Hra prevedie diváka svetom plným nástrah, ktoré čakajú na muža po 22-ročnom manželstve. Hlavný hrdina, usadený majiteľ reštaurácie, už nedokáže odolávať pokušeniu a vyberie sa na cestu do sveta milostných románov. V réžii Sone Ferancovej a v kostýmoch výtvarníčky a módnej návrhárky Ley Fekete sa predstavia Igor Adamec a herečky Sláva Daubnerová, Karin Haydu a Mirka Partlová.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  Veterán proti celému svetu   
Vietnamský veterán Travis Bicle trpí nespavosťou, riadiť taxík v nočnom New Yorku je preto pre neho priam ideálna práca. Lenže Travisovi prepne, alebo neprepne a rozhodne sa urobiť v meste poriadok. V hnusnom meste, ktorým New York polovice sedemdesiatych rokov nepochybne je. Zvyšok sú filmové dejiny. Druhý spoločný film režiséra Martina Scorseseho a Roberta De Nira, predovšetkým však druhý film scenáristu a neskôr režiséra Paula Schradera, ktorý Taxikárom odštartoval svoju anarchisticko-existenciálnu tetralógiu (okrem Taxikára ju tvoria filmy American Gigolo, Light Sleeper a The Walker) tematizujúcu odcudzenie, emocionálnu vyprahnutosť a vzdor. Sám za seba je Taxikár vynikajúci, ako súčasť tohto širšieho celku geniálny, hoci Schrader sám ho ešte nerežíroval. Piatok, 17. apríla, Jednotka, 22.10

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite