Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Meriame kodiaka

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Keď sa americký medveď kodiak postaví na zadné, môže merať až tri metre sedemdesiat, tvrdí v nezabudnuteľnej scéne českého filmu Pelíšky otec Šebek (Miroslav Donutil) bratovi Václavovi (Bolek Polívka). Je to naozaj pravda?

Z tohto filmového bratského predvianočného naťahovania vznikne nakoniec stávka, ale ani keď sa dramatická scéna skončí, nedozvieme sa, kde je pravda. Skúsime sa k nej teda dopátrať s výdatnou pomocou literatúry a informácií uverejnených na internete. Najskôr si však doprajme takú malú milostnú faktografickú predohru. Medveď kodiak (Ursus arctos middendorffi) je vlastne len iný poddruh medveďa hnedého, teda toho, ktorý pobehuje aj v našich lesoch a patrí k poddruhu Ursus arctos arctos. Netreba ich ani postaviť vedľa seba, aby bolo jasné, že ten náš slovenský medveď je oproti kodiakovi len taký zákrpok. Oba medvede sú blízkymi príbuznými, aj keď sa vzhľadom na veľkú vzdialenosť a bariéru Atlantického oceánu už roky nenavštevujú. Medveď kodiak žije na Aljaške na ostrove Kodiak. V porovnaní napríklad s medveďom grizlym je to úplný flegmatik, zbytočne neútočí. Keby aj došlo k naháňačke, stačí, aby naháňaný vyliezol na prvý strom a má istotu, že kodiak to vzdá, nedokáže sa totiž šplhať. Žije samotársky, okrem krátkeho obdobia párenia a lovu lososov neznesie vo svojom okolí konkurenciu.

.výsledky meraní    
Naivne som si myslel, že zistiť, koľko taký kodiak naozaj meria, bude jednoduché, ale precenil som sa. Keďže som sa chcel dopátrať k čo najexaktnejším údajom, zvolil som niekoľko informačných zdrojov. Prvým bola knižka od profesionálneho medveďológa Iva Heráňa Medvědi a pandy z roku 1978. Heráň je dlhoročným zamestnancom pražskej zoologickej záhrady, takže som jeho dielo automaticky považoval za dôveryhodný zdroj. Autor píše, že kodiak môže merať až tri metre a vážiť osemsto kilogramov. Dodáva, že existuje údaj z berlínskej zoologickej záhrady, kde v roku 1937 zomrel samec, ktorý vážil 1 200 kíl, dĺžku, napriek povestnej nemeckej dôslednosti, pracovníci zoo nezaznamenali. Podobné údaje uvádzajú aj ďalší odborníci Jan Hanzák a vtedajší riaditeľ pražskej zoo Zdeněk Veselovský v knihe Světem zvířat. V ohováranej Wikipédii sa dozvieme, že samce kodiakov môžu mať v stoporenom stave až tri metre. Keď kodiak zdvihne predné laby, tento údaj sa zvýši na tri metre sedemdesiat, záleží na dĺžke končatín konkrétneho zvieraťa. Vo Wikipédii nenájdete žiadne info o vyššie spomínanom berlínskom velikánovi, podľa nej najväčší kodiak, ktorý kedy žil v zajatí, sa volal Clyde, bol pýchou zoologickej záhrady v Bismarcku v Severnej Dakote a údajne vážil 967 kíl. Odvážiť sa ho osmelili až po jeho smrti v roku 1987. Podľa riaditeľa zoo, ak by Clyde žil ešte rok, svoju hmotnosť by zvýšil na 1 090 kíl.

.kodiak ako herec
Ak ste videli film Jean-Jacquesa Annauda Medveď, videli se aj kodiaka. Hral ho medveď Bart, ktorý naháňal napríklad aj Anthonyho Hopkinsa v Tamahoriho filme Na ostrie noža a zabil Brada Pitta v Legende o vášni. Na vrchole svojej hereckej kariéry meral takmer tri metre a vážil 750 kíl. Bart pochádzal čiastočne z hereckej rodiny, jeho mama hrala napríklad vo filme Deň zvierat a tiež vo filme Grizzly, jeho otec strávil celý život v zoologickej záhrade. Malého Barta si adoptovali manželia Doug a Lynne Seusovci, ktorí sa zaoberali cvičením filmových zvierat. Vyrastal na ranči v Skalnatých horách. Bart sa stal hviezdou desiatok filmov, dokumentov a reklám, v roku 1998 dokonca uvádzal spolu so svojím majiteľom Dougom udeľovanie Oskarov.
Napriek tomu, že vo filmoch hral útočného a nebezpečného medveďa, realita bola iná. Bart mal takú miernu povahu, že ho Suesovci brali do mesta na hamburgery a jeho obľúbený ananásový koktejl. Okrem toho miloval havajský punč, jablká a pesto. Bart sa, bohužiaľ, nedožil štyridsiatky, veku, ktorý väčšina kodiakov v zajatí dosiahne. Podľahol rakovine vo veku dvadsiatich štyroch rokov, počas nakrúcania filmu Chováme doma grizzlyho. Jeho odkaz sa však zachoval v medvieďati menom Little Bart, nepriamo aj v jeho nevlastných príbuzných Tankovi a Bubbe, ktoré si Seusovci adoptovali, keď im pytliaci zabili matku.

.obri a trpaslíci
Kodiakovi veľkosťou konkuruje iba medveď biely, ktorý môže merať takisto vyše troch metrov, je však, na rozdiel od kodiaka, podstatne ľahší. Najmenším medveďom je medveď malajský (Helactos malayanus), samce dorastajú len do dĺžky metra a štyridsiatich centimetrov, takže keď sa taký samčúrik postaví na zadné, dosahuje výšku priemerného desaťročného chlapca, ako by konštatoval Jára Cimrman, spíše chlapce jedenáctiletého. Malajský medveď váži priemerne 48 kíl, samice sú asi o štvrtinu ľahšie. Medveď grizly, ktorý je ďalším poddruhom medveďa hnedého (Ursus arctos horribilis) sa s kodiakom porovnávať nemôže, pretože statný samec meria len dva metre.   
Takže nabudúce, keď budete pozerať Pelíšky, verte otcovi Šebkovi. Kodiak je najväčšou žijúcou šelmou na svete a statný samec môže pokojne spraviť pazúrom ryhu vo výške tri metre sedemdesiat centimetrov. Zároveň z toho vyplýva, že Šebkovci museli mať byt so štvormetrovými stropmi, lebo v klasickej panelákovej izbe, ktorá je vysoká 2,6 metra, by si kodiak neškrtol. Akurát by si poriadne narazil lebeňu o plafón.
.autor je zoológ.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite