Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Škandál vo Varšave Poľsko si pripomenulo piate výročie tragickej nehody pri Smolensku, kde sa zrútilo prezidentské lietadlo a všetkých 96 ľudí na palube vrátane prezidenta Lecha Kaczynského zahynulo. A bol to týždeň plný škandálov, vášní a demonštrácií. Najväčšiu pozornosť vyvolala poľská prokuratúra, ktorá zverejnila prepis a analýzu rozhovorov v kokpite lietadla krátko pred tragédiou.

Z textu vyplýva, že Rusi pre zlé počasie neodporúčali pristátie a navrhovali použitie iného letiska, Poliaci sa však rozhodli pristáť. V kokpite bol okrem pilotov prítomný generál poľského letectva Andrzej Blasik, ktorý od pilotov chcel, aby pristáli: „Len do toho,“ povzbudzoval ich. V kokpite sa tiež mal piť alkohol.  Opozícia správu prokuratúry ostro kritizovala a vyvolala špeciálne rokovanie parlamentu. Vládu obviňuje z politizácie, neúplného prepisu a manipulácie. Jaroslaw Kaczynski, líder opozičnej strany Právo a spravodlivosť, hovoril, že v lietadle boli aj výbuchy, o čom prokuratúra mlčí. .jd

Grécky premiér Alexis Tsipras navštívil Moskvu, žiadny prelomový oznam o ruskej pomoci pre Grécko však nebol oznámený. Grécke problémy sa medzitým ďalej zhoršujú. Dôvodom je nízka ochota schvaľovať väčšie reformy.
Americký republikánsky senátor Rand Paul, syn známeho kongresmana Rona Paula, oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta USA. Paul je libertarián s programom podporujúcim strednú triedu, dlhodobo kritizuje neokonzervatívcov. Kandidatúru mala cez víkend podľa očakávaní ohlásiť aj demokratka Hillary Clinton.
Marine Le Pen sa postavila svojmu otcovi, zakladateľovi strany, ktorej sama predsedá. Dôvodom sú jeho výroky, Jean-Marie Le Pen napríklad francúzskeho premiéra Manuela Vallsa nazval „imigrantom“. Rozhodnutie Le Penovej vo všeobecnosti potvrdzuje posun Národného frontu k stredovému imidžu.
Český prezident Miloš Zeman sa ohradil proti nediplomatickým výrokom amerického veľvyslanca a odkázal mu, že na Hrade nie je vítaný. Zeman sa počas návštevy Moskvy vyhne vojenskej prehliadke.

Osobnosť: Jeremy Clarkson/
Televízna celebrita a bitkár so špecifickým humorom má za sebou dobrý týždeň. BBC mu ponúkla miesto v inej zábavnej šou a polícia zastavila vyšetrovanie jeho incidentu, pre ktorý bol zrušený Top Gear. Poďakovať by sa mal Oisinovi Tymonovi, ktorého napadol.

Antiosobnosť: Barack Obama/
Na Kube je síce populárnejší ako bratia Castrovci, ale novouzatvorená dohoda s Iránom je veľkým rizikom pre celý región. Hrozí totiž zmena rovnováhy síl a očakáva sa, že Saudská Arábia sa bude snažiť o získanie jadrovej bomby. Dohodu ostro kritizovali Henry Kissinger a George Shultz.

Citát/
„To bolo naozaj krátke priateľstvo.“ Portál wPolityce.pl o odchode Gérarda Depardieua z Ruska.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite