Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec luxusu

.pavel Dvořák .časopis .lifestyle

Luxusné podniky zatvárajú a krachujú po celej Číne a čo to spôsobilo? Boj proti korupcii.

Občas sa o ňom píše aj u nás – a trochu bulvárne. Koho za korupciu v Číne popravili, koho uväznili. Lenže ten boj cítiť v každodennom živote. Ako tlmočník sa stretávam s ľuďmi z celej Číny, zo všetkých spoločenských vrstiev. Rozprávajú mi príhody. Slečna Li z jednej dediny niekde v provincii Ťiang-su, ktorej som tlmočil na konzuláte pri vybavovaní víz, mi opísala, aké to bolo, vybaviť si pas za minulého politického obdobia. Ak nedoniesla úplatok, úradník sa s ňou nebavil. Formuláre dostala len po vyplatení človeka, ktorý tam práve sedel. Dnes vraví, že úrady začali fungovať. Veci sa zrazu dajú vybaviť aj na dedinách, kam Peking predtým nedovidel. Majitelia fabrík mi rozprávajú, že už sa vyhýbajú drahým reštauráciám a top barom. Pred tromi rokmi sme v istom meste chodili do luxusnej reštaurácie s majiteľom fabriky a jeho kamarátom, náčelníkom polície. Dnes sa ten náčelník neodváži na ulici pozdraviť starého kamaráta a vôbec nie vrátiť sa do tých reštaurácií. Stačila by fotografia, že chodí do podniku, kde najlacnejšia fľaška stojí 300 eur, a mal by po kariére. Ani podnikateľ už nechodí, vie, že ak by ho niekto nahral pri niečom nevhodnom, prišiel o kontakt, ktorý ho vždy vytiahol z problémov.
Klientela je fuč a bary, reštaurácie, karaoke bary, masážne salóny buď preorientovali na dostupnejšiu cenovú kategóriu, alebo zavreli. Firma, kde robila moja manželka, prišla zo dňa na deň o biznis. Okrem donášky drahej biozeleniny a mäsa až domov mali aj také produkty ako čerstvo zabitého obrovského tuniaka, dovezeného na ľade z Japonska. No museli sa prispôsobiť novým zákazníkom. Známy, ktorý predáva zájazdy loďou po Európe, zažil to isté. Predtým boli jeho klientelou vypasení arogantní papaláši. Dnes k nám vozí rodiny s deťmi.
Tak uvažujem, kedy šiel naposledy niekto veľký do basy za korupciu na Slovensku?

Pavel Dvořák/
Je tlmočník, sprievodca, fotograf, bloger a zakladateľ firmy Bamboome. Vyštudoval sinológiu, v roku 2009 sa do Číny presťahoval, odvtedy o nej publikuje články a fotografie. Žije v Šanghaji.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite