Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA SI ZAPISOVAŤ: Mila Haugová odporúča diár a pero
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám poetka Mila Haugová prezradila, že počítače začala milovať vo chvíli, keď zistila, že existuje funkcia delete. Bola totiž strašná pisárka a opravovať bielou vodičkou všetky kópie na písacom stroji bola riadna fuška. Ale krásny diár a pero má aj tak vždy pri sebe a rada ich nakupuje. „Tak ako napísal Čechov v Čajke, spisovateľ si stráži každú svoju myšlienku. Na tom niečo je, lebo ak mi niečo napadne, druhýkrát to už nie je v tom poradí, v tom rytme, už je to inak. Možno mladá generácia si zapisuje do telefónov, ale môj prvý zápis, ak má byť dobrý, tak musí byť rukou,“ povedala. Zápisníkom z holandského PIP Studia by určite neodolala.

TREBA PIŤ: Espresso aj do vesmíru
Radostná správa pre milovníkov espressa, ktorí sa chystali do vesmíru, ale odrádzal ich fakt, že si tam v stave bez tiaže nebudú môcť pochlipkávať svoj obľúbený nápoj, vychutnávať jeho vôňu a cremu. Výskumníci z Portlandskej štátnej univerzity pod vedením profesora Marka Weislogela dali hlavy dohromady a po niekoľkých rokoch sa im podarilo vypočítať a vymodelovať hrnček, ktorý s matematickou dôkladnosťou kontroluje pohyb horúceho nápoja v prostredí s nízkou gravitáciou. Súčasťou výskumu, samozrejme, nie je len popíjanie kávičky, ide o vyriešenie problému, ako tankovať pohon či vykonávať malú potrebu. Espresso pridali do riešenia po tom, ako Taliani oznámili, že chcú do medzinárodnej kozmickej stanice poslať stroj na espresso. Žiadny kávomilný astronaut ju predsa nebude piť z vrecúška! Testovací hrnček zatiaľ vyjde na 500 dolárov.

TREBA VZDAŤ POCTU: Festival Aničky Jurkovičovej
V nedeľu sa v Novom Meste nad Váhom predstavením Ľubomíra Feldeka Smrť v ružovom v podaní žilinského divadla Lemniskáta začína 18. celoslovenská prehliadka neprofesionálnych divadelných súborov. Prostredníctvom inscenácií slovenskej a svetovej dramatickej tvorby budú tento rok mapovať postavenie a poslanie ženy v spoločnosti a v divadelnom umení. Festival sa koná na počesť jednej z prvých divadelných ochotníckych herečiek na Slovensku Aničky Jurkovičovej, dcéry Samuela Jurkoviča, manželky J. M. Hurbana a matky S. H. Vajanského. Festivalové ocenenie Kvet Tálie tento rok odovzdajú herečke Eve Landlovej. Až do štvrtka budú potom hrať Dubnické divadlo Dubnica nad Váhom, Ochotnícke divadlo KIS Kysáč, Divadlo na zastávke Bratislava, DS Daxner Tisovec, a nesúťažne Divadielko galéria.

TREBA SI ZABEHAŤ: Devín – Bratislava
Jar v Bratislave už tradične ohlasujú kŕdle bežcov. Vyše päťtisíc bežcov očakávajú v nedeľu na 68. ročníku najstaršieho atletického podujatia na Slovensku Národný beh Devín – Bratislava, ktoré je určené pre všetky vekové a výkonnostné kategórie. Štart dlhšej trasy je pod Hradom Devín, jej dĺžka je 11 625 m, kratšia trasa, nazvaná Malý Devín, štartuje pod Mostom Lafranconi a má dĺžku 2 600 m. Cieľ všetkých bežcov je spoločný: Rázusovo nábrežie – pri Propeleri. Prvýkrát sa bežalo z Devína v roku 1921, počas histórie sa veľa ročníkov nekonalo. Prekážkou boli vojny alebo režim, ktorý znemožnil pohyb ľudí v pohraničnom pásme pri takzvanej železnej opone. Od roku 1971 sa však beh koná pravidelne každý rok. Od roku 2008, keď sa na behu zúčastnilo 2 108 bežcov, záujem stále stúpa.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  Sólo pre Javiera Bardema a jatočnú pištoľ   
Nestori americkej nezávislej kinematografie, režiséri, scenáristi a producenti bratia Ethan a Joel Coenovci na seba dokážu strhnúť pozornosť každou ďalšou snímkou, napriek tomu aj v ich filmografii nájdeme filmy, ktoré trčia nad ostatnými. Presne ako film Táto krajina nie je pre starých z roku 2007, južanská krimidráma s prvkami trileru a westernovým feelingom o chlapíkovi, čo sa ulakomí na heroín, ktorý mu nepatrí, a škaredo na to doplatí. Hlavné úlohy si zahrali Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson a nezabudnuteľný Javier Bardem v úlohe zabijaka, vedľa ktorého Viktor čistič vyzerá ako dobrovoľník z katolíckej charity. Piatok, 10. apríla, Jednotka, 22.10

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite