Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cubanazo

.yoani Sánchez .časopis .klub

Predstavte si, že po vyše deväťhodinovom lete vám nedovolia opustiť lietadlo. Nohy máte stŕpnuté, príbuzní čakajú v letiskovej hale, ale úradník z imigračného vám oznámi, že do krajiny, kde ste sa narodili, nemôžete vstúpiť. Musíte ostať sedieť na svojom sedadle, unavený a frustrovaný, kým služba uprace lietadlo pred ďalším letom. A celý ten čas sa neprestanete pýtať sám seba: Ako sa mi niečo také môže stať v mojej krajine?

Zažil to aj Aldo Menendez, kubánsky exilový umelec s prezývkou Maldito, čo znamená prekliaty, keď sa chcel zúčastniť na festivale Alterno Cervantino. Kubánsky kozulát v Španielsku ho už predtým varoval a upozornil ho, že nie je na ostrove vítaný. Potvrdili to aj pečiatkou v pase. Ale Maldito, verný svojej prezývke, to chcel zažiť na vlastnej koži.
Ako každému umelcovi, ani jemu nechýba istá drzosť, jeho diela sú provokatívne, dokonca aj jeho blog – Castor Jaboa – čo je slovná hračka s jasným odkazom (dolu s Castrom, pozn. red.). Študoval na fakulte krásnych umení na univerzite v Havane a je to skutočný cubanazo. Rád sa predvádza talentom a šibalským humorom. Ako je vôbec možné, že mu z politických dôvodov preventívne zabránia vstúpiť do krajiny, odkiaľ pochádza a na ktorú sa väčšina jeho umenia stále vzťahuje?
Samozrejme, Malditov príbeh nie je ničím novým. Ale to neznamená, že by sme si na podobné zneužitia moci mali zvyknúť a prestať ich odsudzovať. Ani dva roky po zavedení imigračnej reformy sme neprestali s vydieraním kubánskych emigrantov, ktorým bránime vstúpiť na územie ostrova. Stačí, ak kritizujú kubánsky režim a hneď to znamená, že majú zakázané ostrov navštíviť. Niekoľko málo vyvolených má právo rozhodnúť, či sa naši priatelia a blízki z cudziny môžu vrátiť, poprechádzať sa po uliciach, kde vyrastali a objať svojich najbližších. Robia to s arogantným presvedčením, že ich uniforma, ideológia reprezentuje esenciu Kuby. Pritom Kubu iba deformujú, obmedzujú – a zabíjajú.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite