Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysoká kultúra Laca Terena

.laco Teren .časopis .klub

Počúvajúc Blue train Johna Coltrana v daždivom aprílovom popoludní spomínam, ako sme išli s priateľom pred pár týždňami do Galanty.

Za Malým Dunajom na okraji zeleného poľa stál zajac a ako skamenený sa díval na zatmenie slnka, zvláštne. Krásna živá egyptská socha. Ako hovorí Martin Buber, sú znamenia, o ktorých nevieme, čo znamenajú. Ráno snežilo. Sneh sa miešal s bielymi kvetmi marillky a z pozadia to sledovala „vychytralá“ magnólia s ešte nerozvinutými pukmi.
O týždeň je Veľká noc. Tento rok to beží naozaj zajačím tempom, aj dobré, aj zlé kľučkujúc cez polia preč od nás k bránam márnosti. Tak čo by sme si dali pod tou dramatickou aprílovo bláznivou oblohou. Mór Jókai by určite odporučil niečo proti morskej chorobe, dobre by padol koňačik.
Riskujúc pohyb v snežnej búrke vydám sa asi kávičkovať. Je mojou povinnosťou kaviarenského povaľača držať zástavu kaviarenského povaľačstva vysoko nad hlavou. Coltranov modrý vlak už dávno odišiel aj s dharmovými vandrákmi kdesi za horizont, a teraz, úplne neaktuálne, hrá Herbie Hancock Watermelon Man. Čo je toto za deň? Ale keď tento stĺpček budete čítať, bude už po Veľkej noci. Poznáte obraz Piera della Francescu Resurrezione? Nájdete ho v toskánskom meste Sansepolcro v miestnom múzeu. Jedna z najkrajších fresiek vôbec, pre mňa jedno z najkrajších zobrazení tejto témy. Kristus vystupujúci z hrobu pokojne a tichučko, aby nezobudil svojich sladko spiacich katov, druhý zľava je autor sám. Jeden z najväčších renesančných majstrov geometrie, aritmetiky a perspektívy a uchvacujúci maliar. Jeho tyrkys a jemné telovky uchvacujú divákov dodnes a budú aj ďalej až na večnosť. Narodil sa a zomrel v Sansepolcre slepý a okradnutý svojím žiakom, ktorý si privlastnil majstrovo dielo a vydával ho za svoje, až kým mu na to neprišli. Trvá to dlho, ale vždy sa na to príde. Ako hovorievala moja drahá stará mama, Lacinko, na každú sviňu sa už voda varí. Krásny obraz! Hrá Miles Davis Autumn Leaves, je mi jedno, či aktuálne, alebo nie, mám rád túto pieseň. Idem k Oscarovi a dám si jeho úžasnú neapolskú kávu a Vecchiu Romagnu s Jankou a možno príde aj plukovník. Tak,  fare un brindisi, caro Piero. Salute, tutti!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite