Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Cestovateľky Antonie Chrástecká (26) a Hana Humpálová (26), unesené pred dvoma rokmi v Pakistane, sú späť doma. Zrejme to stálo nejaké výkupné. Zrejme ho zaplatil český štát. Zrejme sa to nikdy nedozvieme. A zrejme je to tak dobre.

Obe mladé ženy cestovali v marci 2013 cez nepokojnú provinciu Balúčistan. Podľa znalcov oblasti dodržali bezpečnostné odporúčania: vybrali si linkový spoj sprevádzaný policajtom. Autobus prepadla neznáma ozbrojená banda, vytiahla ich ako jediné cudzinky von a zmizla. Kto to bol? To podľa svojich slov nevedia ani obe unesené. Podľa niektorých známok to boli fanatickí islamisti (bežní gangstri nedržia rukojemníkov dva roky a nežiadajú za nich prepustenie pakistanskej lekárky odsúdenej v USA). Vicepremiér Pavel Bělobrádek v televízii povedal, že cestovateľky sa, našťastie, „dostali do rúk kriminálnych živlov, ktorým išlo o výkupné“.
Týždenník Respekt uvádza, že únoscovia pôvodne žiadali 20 miliónov dolárov, nakoniec išlo o dva milióny. Či boli zaplatené, to nie je známe (oficiálne dohodla prepustenie turecká islamistická nadácia IHH). MF Dnes píše, že česká vojenská tajná služba pripravovala v máji 2013 spolu s Američanmi oslobodzovaciu akciu, ale vraj ju zhatila piesočná búrka... Lidové noviny tvrdia, že obe ženy vypátrali katarskí agenti na žiadosť českých diplomatov. Úspech má zjavne mnoho otcov.
Žiadny západný štát nie je taký zásadový, aby nevykúpil svojich občanov, keď sa to dá urobiť za rozumnú cenu. Ale nerozpráva o tom, aby nepovzbudil ďalších únoscov a nevyhnal vyššie ceny za iných zadržiavaných západniarov. Zdá sa, že česká diplomacia splnila oboje; konala efektívne aj diskrétne. Je to druhá dobrá správa z minulého týždňa: spolu s tým, že prejazd amerického konvoja cez Česko nakoniec spontánne a mohutne vítali tisíce ľudí (zatiaľ čo facebookoví rusofili sa ukázali úplne marginálni). Občas je v Čechoch viac, než si o sebe myslia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite