Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Väzby, prepojenia a dotácie

.veronika Šmiralová .marek Vagovič .časopis .kauza

V spoločnosti OFZ, ktorá stojí za skládkou v Istebnom, pôsobili aj ľudia s kontaktmi na Smer či finančnú skupinu J&T. Počas Ficových vlád sa darí aj spriazneným firmám, ktoré čerpajú dotácie z ministerstva hospodárstva.

Generálny riaditeľ OFZ Vladimír Klocok v minulosti podnikal aj s Františkom Hodorovským. V 90. rokoch získala Hodorovského skupina v konkurze majetok hutníckej fabriky Oravské ferozliatinárske závody. Potom vznikla akciová spoločnosť OFZ, kde boli Klocok s Hodorovským členmi predstavenstva. Podľa týždenníka Trend investovala Hodorovského skupina aj do hotelierstva, lyžiarskeho strediska Kubínska hoľa či akvaparku Tatralandia. V jej portfóliu sú aj bratislavské hotely Holiday Inn a Hotel Bratislava.
V orgánoch Oravských ferozliatinárskych závodov sedeli – spolu s Klocokom – aj Ľubomír Blaško a Tomáš Chrenek. Všetci traja spolu pôsobili aj vo firme Profily. Blaško, ktorý zomrel v roku 2004 na infarkt, bol údajným sponzorom Smeru. V roku 2002 mal podľa zmluvy s vtedajším financmajstrom strany Fedorom Flašíkom, ktorú zverejnil denník SME, darovať Smeru 32 miliónov korún. Za utajený sponzorský dar mal Blaško garantované tri miesta na kandidátke strany: a v prípade vstupu Smeru do vlády by jeho ľudia obsadili aj post jedného štátneho tajomníka a funkcie v strategických podnikoch v energetike a na železniciach.
Chrenek je český miliardár slovenského pôvodu. Počas prvej Ficovej vlády vstúpila jeho skupina Agel do spoločnosti Fakon Pharm (distribútor liečiv), v ktorej mal v minulosti podiel aj bývalý predseda parlamentu Pavol Paška. Chrenekova firma Martek Medical získala v roku 2008 od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne – bez verejnej súťaže – lukratívnu zákazku na nákup liekov za stovky miliónov korún. Chrenek a rodina Ľubomíra Blaška sú personálne prepojení aj na firmu Budamar Logistics, ktorá je podľa polície podozrivá z daňových podvodov za vyše 20 miliónov eur (.týždeň č.10/2014).
Spolu s Klocokom pôsobil v orgánoch OFZ aj Branislav Gábriš: ten je momentálne v predstavenstve Tatralandie aj spoločnosti Tatry Mountin Resorts, za ktorou stojí finančná skupina J&T. Spolu s ďalšími predstaviteľmi Slovenskej kreditnej banky bol Gábriš v minulosti obvinený z poskytovania „vysoko rizikových“ úverov firmám, ktoré ich nemohli splatiť. Celkovú škodu polícia odhadla na viac ako dve miliardy korún: špeciálny prokurátor Dušan Kováčik však v roku 2011 trestné stíhanie zastavil. Gábriša s Hodorovským v tejto kauze zastupoval právnik Ivan Pohanka, ktorý sedel s Klocokom aj v orgánoch OFZ.
OFZ dlhodobo spolupracuje aj s firmou Transbet (Orava Skipark), ktorá dostala za prvej Ficovej vlády od ministerstva hospodárstva dotáciu vo výške 495-tisíc eur. V tom čase bol šéfom rezortu Ľubomír Jahnátek (Smer). V roku 2013 získala od ministerstva ďalšiu dotáciu takmer za 252-tisíc eur. Podľa týždenníka Trend má Klocok s manželkou Evou záložné práva aj na hotely Park v Dolnom Kubíne a Kultúra v Ružomberku, ktoré vlastní cez ďalšie firmy aj spoločnosť Transbet. Spomínaný hotel Park dostal v roku 2014 od rezortu hospodárstva takmer 800-tisíc eur. V tom čase už bol ministrom Tomáš Malatinský (Smer).
Lyžiarskemu stredisku Orava Skipark šéfuje Ľubomír Cimrák. Aj on pôsobil s Klocokom v orgánoch viacerých firiem – vrátane spoločnosti OFZ. Za prvej Ficovej vlády presadil Jahnátek Cimráka do dozornej rady Stredoslovenskej energetiky. V roku 2009 dostala firma Orava Skipark cez rezort hospodárstva 3,3 milióna eur, vlani získala ďalších 152-tisíc eur. Mimochodom, Klocok je dobrým priateľom s poslancom Smeru Dušanom Galisom.
Klocok na otázky, ktoré sa týkajú jeho personálnych prepojení a dotácií spriazneným firmám za Ficových vlád, neodpovedal. „Ak máte záujem škandalizovať osobu pána Klocoka a pripraviť jeho historický profil, ktorý pozostáva z pospájania nespojiteľných práv a poloprávd, nemienime sa na tom zúčastňovať,“ odkázal Ľubomír Schwarzbacher, zodpovedný za komunikáciu spoločnosti OFZ.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite