Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Krok správnym smerom? Prvá fáza rokovaní šiestich svetových mocností s Iránom sa skončila. Šéfka európskej diplomacie Federica Mohengrini na tlačovej konferencii vyhlásila, že výsledkom je rámcová dohoda o iránskom jadrovom programe. Do konca júna by sa mala finalizovať definitívna dohoda. Je v záujme Iránu k dohode dospieť, aby boli zrušené hospodárske sankcie, ktoré škrtia jeho ekonomiku. A je v záujme sveta mať iránsky jadrový program pod kontrolou.

Irán sa zatiaľ zaviazal, že 15 rokov nebude budovať nové zariadenia na obohacovanie uránu a obmedzí počet terajších zariadení. Ďalej zníži zásoby nízko obohateného uránu, ponechá si z  približne 10 ton len 300 kilogramov. Zostane mu jadrové zariadenie Fordo, kde by však nemal byť materiál potrebný na výrobu atómovej bomby. Svet na dohodu reagoval rôzne. Americký prezident ju považuje za radikálny krok správnym smerom. Jeho domáci opoziční republikáni za hrozbu. Izrael v dohode vidí ohrozenie svojej existencie. Analytici ju označujú skôr za nástroj na získanie času.
.mg

Jemen je na pokraji kolapsu, upozornila OSN. Medzi šiítskymi povstalcami, milíciami a sunnitskými bojovníkmi vernými prezidentovi prebiehali boje v uliciach prístavu Aden. Vzdušná kampaň pod vedením Saudskej Arábie na podporu Hádího pokračovala. O dejinách i súčasnosti Jemenu píšeme v článku „Chudák Arabského polostrova“.
Druhé kolo francúzskych regionálnych volieb vo Francúzsku vyhrala stredopravá UMP pod vedením Nicolasa Sarkozyho. Úspech slávil Le Penovej Národný front a debakel zažili Hollandovi vládnuci socialisti.
Británia s napätím očakáva parlamentné voľby s termínom 7. mája, oficiálna kampaň sa začala 30. marca. V prvej televíznej predvolebnej diskusii sa stretli lídri siedmich politických strán a hovorili o téme imigrácie. Preferencie sú zatiaľ nejednoznačné – Labouristi aj konzervatívci majú podporu 34 percent voličov, nacionalistická strana UKIP má 13 percent.
Prieskum verejnej mienky v Nemecku odhalil, že vyše 80 percent Nemcov vníma svoju vlasť ako hlavnú politickú a ekonomickú mocnosť v EÚ.

Osobnosť: Washiqur Rahman/
Bangladéšskeho blogera, ktorý kritizoval islam, zavraždili v meste Dhaka. Vrahovia uviedli, že nepoznali jeho blogy a konali na príkaz inej osoby, aby si splnili náboženskú povinnosť. Vo februári bol takto zabitý americký bloger Avijit Roy, pôvodom z Bangladéša, tiež za kritiku islamu.

Antiosobnosť: Vojislav Šešelj/
Pred justičným palácom v Belehrade podpálil srbský nacionalista Šešelj chorvátsku zástavu a vystupňoval tým napätie medzi Srbskom a Chorvátskom. Vojislav Šešelj čaká na rozsudok medzinárodného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktorý ho obvinil z vojnových zločinov.

Citát/
Barack Obama: „Ak bude Irán podvádzať, svet sa to dozvie.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite