Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Dňa 11. apríla vyhlási pápež František prečítaním výňatkov z príslušnej buly mimoriadny Jubilejný rok Božieho milosrdenstva. Stane sa tak pri Svätej bráne Vatikánskej baziliky. Jubilejný rok sa začne 8. decembra 2015 a skončí 20. novembra 2016.

O zavedení Jubilejného roku čítame už v starozákonnej knihe Levitikus a v Izraeli sa potom slávil každých päťdesiat rokov. V tomto roku získali otroci slobodu, majetok sa vracal pôvodnému majiteľovi, odpúšťali sa dlžoby. V Katolíckej cirkvi obnovil túto tradíciu v roku 1300 pápež Bonifác VIII. s tým, že Svätý rok sa bude sláviť každých sto rokov. Počas neho cirkev zvoláva milosti pre veriacich a vyzýva ich na obrátenie.
Od roku 1475 sa Svätý rok slávil každých 25 rokov. Doteraz bolo v dejinách cirkvi 26 riadnych Svätých rokov, v 20. storočí boli však aj tri mimoriadne: v roku 1933 a v roku 1983 pri jubileu Kristovho vykúpenia a v roku 1987 ako Milostivý mariánsky rok.
Nikolaj Berďajev sa v knihe Pramene a zmysel ruského komunizmu zaoberá fenoménom revolúcie: „Zmysel revolúcie je vnútornou apokalypsou dejín... V našom hriešnom svete sa vždy nahromadí mnoho zla, mnoho jedu, dochádza v ňom aj k procesom rozkladu... Vtedy je nevyhnutný súd nad spoločnosťou, vtedy sa na nebesiach stanoví nevyhnutnosť revolúcie.“ A ďalej: „Revolúcia má ontologický zmysel... Tento zmysel je pesimistický, a nie optimistický... Revolúcia sa ponáša na smrť, je prechodom, smrťou, ktorá je nevyhnutným následkom hriechu... Tým je daná hrôza revolúcie, jej údesnosť, jej smrtonosná a krvavá podoba.“
Môže teda byť otázne, či sa už v našom svete nahromadilo toľko zla, jedu a rozkladu, že súd nad spoločnosťou sa stane nevyhnutným, alebo či sa ešte zmenou zmýšľania, modlitbou a prosbou o milosrdenstvo nevyhnutnosť môže zmeniť?
Pápež František nás na túto zmenu nabáda!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite