Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA KOCHAŤ: Severským dizajnom
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám maliarka Jana Farmanová prezradila, že je maniačka na severský dizajn, zvlášť obľubuje misky a vázy čistých, jednoduchých tvarov. „Milujem celé roky obrázkové knihy s interiérmi, aj keď už sa trochu krotím v ich nakupovaní. Za socíka, keď tu nebol žiadny poriadny dizajn, tak som milovala staršie veci, starožitnosti, teraz si ich pozriem, ale už sa nimi nevládzem obklopovať,“ hovorí Farmanová. Ak aj vás dnes viac baví minimalizmus severského interiérového dizajnu, odporúča pozrieť sa na stránku WestWing.cz, kde nakupuje doplnky do domu. Ak ste skôr maniaci na hodinky a náramky, potom sa skočte pokochať na stránku dánskej firmy skagen.com.   

TREBA ZJESŤ: Jedlé košíčky na muffiny
Aj keď muffin nie je práve typický slovenský veľkonočný koláč, pre jeho pomerne nenáročnú prípravu je u nás čoraz obľúbenejší. Ak ste citliví na plytvanie surovinami a od jeho pečenia vás odrádzalo používanie papierových košíčkov, vedzte, že aj tento problém je už vyriešený. Známa firma s potravinárskymi polotovarmi vymyslela totiž jedlé košíčky na muffiny. Dostať ich v ružovej alebo modrej – samozrejme tiež jedlej – farbe, sú vyrobené z kukuričného, zemiakového a ryžového škrobu. Udržia si tvar aj počas pečenia, čo znamená, že nepotrebujete špeciálne formy na muffiny, cesto môžete rovno naliať do košíčkov. Neobsahujú alergény ani glutamán, sú údajne vhodné aj pre vegánov a vegetariánov. Šesť kusov sa dá cez internet kúpiť za necelé štyri eurá.

TREBA SVÄTIŤ: Veľkú noc
Pre niekoho je Veľká noc len predĺžené voľno, možnosť stráviť príjemný čas s rodinou, maľovať kraslice a šibať, ale pre kresťanov je to najmä čas na rozjímanie nad utrpením Ježiša Krista. Už niekoľko rokov ho svojsky pripomínajú v Prešove, kde sa organizujú dve podujatia: Posledná večera (1.4.) a Živá krížová cesta (3.4.), ktoré budú prezentovať silne emotívne a živé zobrazenie poslednej večere a poslednej cesty Ježiša Krista v podaní dobrovoľníkov z farnosti Prešov – Nižná Šebastová. Folklórnu podobu sviatkov pripomínajú v areáli Múzea oravskej dediny v Zuberci ukážkami tradičných remesiel, v nedeľu je pripravený program venovaný symbolom v jarných obradoch. Počas Veľkonočných sviatkov privíta návštevníkov aj kraslicami vyzdobené Múzeum liptovskej dediny v Pribyline.

TREBA VIDIEŤ: Ako sa sedelo
V bratislavskej galérii Satelit si až do 19. apríla môžete pozrieť reinštaláciu výstavy „Anonymní“ ohýbaný nábytek, ktorá je doplnená výberom zo zbierok Slovenského múzea dizajnu. Ide o výrobný program stoličiek Tatra nábytok Pravenec, n. p., najúspešnejšieho slovenského výrobcu nábytku druhej polovice 20. storočia. V podniku nadväzovali na thonetovskú tradíciu ohýbaného dreva, avšak vytvárali i stoličky s individuálnym autorským rukopisom. Tatra nábytok Pravenec zanikol v rokoch 2004/2005 a SCD sa vďaka vývojárovi podniku Silvestrovi Slosiarovi dozvedelo o zbierke stoličiek, uskladnených v priestore bývalej závodnej jedálne v Pravenci. Na výstave sú predstavené stoličky od dizajnérov, ktorí v podniku pracovali v 60. – 80. rokoch 20. storočia, konkrétne od Ladislava Gatiala, Miroslava Škriniara, Ondreja Čverhu a Štefana Bílika.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  John Woo naspäť v Ázii  
Pred pätnástimi rokmi by film Johna Woo, uvádzaný 1. apríla, pôsobil ako ten najbizarnejší žart, dnes ide o prozaický fakt bez akéhokoľvek humorného rozmeru. Znamená to iba toľko, že svet sa zmenil, a najmä John Woo sa zmenil. Režisér, ktorý na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia predstavil extrémne brutálne hongkonské heroic bloodshed filmy západnému publiku, a potom sa pokúšal domestikovať v Hollywoode, sa vrátil do Číny, aby tam nakrútil dosiaľ najdrahší čínsky film. Za 50 miliónov dolárov Woo vytvoril veľkolepú dobrodružnú akčnú historickú drámu Krvavé pobrežie, odohrávajúcu sa v roku 208, v ktorej nejde o nič menšie ako o zjednotenie Číny. Streda, 1. apríla, Jednotka, 20.20.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite