Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Poslanecký klub Tomia Okamuru vylúčil Tomia Okamuru. To je približne to isté, ako keby na Slovensku Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vylúčili Igora Matoviča. Je to veľmi obskúrna historka. Ale je v nej aj spravodlivá irónia osudu.

Česko-japonského podnikateľa dobehlo to, po čom nahlas najviac volal – priama odvolateľnosť politikov. A zároveň to, čoho sa skryto najviac bál – vzbura vo vlastných radoch. Jeho Úsvit priamej demokracie, založený narýchlo v máji 2013, mal a má iba deväť (!) členov. Je to najmenšia politická strana, ktorá sa kedy v Česku dostala do parlamentu. Podľa stanov musia nových členov schváliť dve pätiny tých súčasných a navyše predseda, preto zatiaľ nikto nový neprešiel. V roku 2013, keď padla vláda a v predčasných voľbách štvrtina voličov hlasovala pre úplne nové strany, Úsvit získal 342-tisíc hlasov čiže 6,9 percenta, čo mu vynieslo 14 mandátov (veď hovorím: niečo ako Matovič). A tiež nárok na štátny príspevok.
Z dôvodov, ktoré nie sú väčšine poslancov a členov jasné, má strana na účte iba pár tisíc. Pritom podľa poslednej zverejnenej výročnej správy – za rok 2013 – ju kampaň stála iba 11,8 milióna korún (430-tisíc eur) a od štátu dostala príspevok za volebný zisk a získané mandáty 40 miliónov (1,4 milióna eur). Vzbúrení poslanci – je ich dvanásť zo štrnástich – tvrdia, že sám Okamura si fakturoval pol milióna korún za „plán volebnej kampane“, ďalšie milióny mali tiecť do neznámych konzultačných agentúr. Ako predsedu ho však nezvrhli, pretože z deviatich členov strany sa vzbúrilo len päť, a na odvolanie je ich podľa stanov potrebných sedem.
Poučenie: Ak niekto kandiduje s programom priamej demokracie, je to na 50 percent lunatik alebo hochštapler. Ak k tomu pridá aj odvolateľnosť politikov, istota sa zvyšuje na 100 percent – empiricky potvrdené na českej aj slovenskej populácii. Pravidlu by sa mohlo hovoriť trebárs „Okamurova britva“.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite