Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Jemen vo vojne Do občianskej vojny v Jemene zasiahla aliancia pod vedením Saudskej Arábie, v ktorej sú ešte Jordánsko, Sudán a niekoľko ďalších krajín. Bombardovaním zakročila proti ozbrojenému hnutiu šiítskych húsíov, ktorí ešte v septembri dobyli hlavné mesto Saná a momentálne ovládajú približne polovicu jemenských provincií.

Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí utiekol pred povstalcami zo svojho sídla v Adene a za jeho dolapenie sľubujú rebeli odmenu. V Jemene hrozí úplný kolaps legitímnej vlády, vyhlásila Saudská Arábia, a tým zdôvodnila ozbrojený zásah – zatiaľ len vzdušný, ten pozemný však nevylúčila. Súčasná situácia v Jemene odráža dlhodobú rivalitu medzi tamojšími šiítmi, ktorí tvoria asi 45 percent populácie, a sunnitmi. Šiítskych húsíov podporuje v ich boji Irán, ktorý mal koncom týždňa na hraniciach s Jemenom pripravenú ťažkú bojovú techniku. Za sunnitmi stojí Saudská Arábia. V juhovýchodnej časti krajiny je stále silne prítomná al-Káida, a o to väčšie obavy vyvoláva súčasná situácia.
.mg

Nemecko ratifikovalo asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a EÚ plus dohodu o obchode. Na Ukrajinu sa chystajú predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogherini. Na pláne je stretnutie s ukrajinským prezidentom Porošenkom a premiérom Jaceňukom.
Grécko je na prahu krachu. Minulý piatok, týždeň po tom, čo dostalo za úlohu predložiť zoznam reforiem, svoj záväzok nesplnilo. Reformy by podľa gréckej tlače mohli obsahovať rozšírenie dane z nehnuteľností, zmeny v dôchodkovom systéme a DPH. Premiér Tsipras opakuje, že uťahovanie opaskov nehrozí, realita však zrejme bude iná.
Irán sa so Spojenými štátmi možno dohodne na tom, že v kedysi tajnom podzemnom opevnenom bunkri Fordo bude prevádzkovať stovky centrifúg. Za to prijme obmedzenia na fungovanie centrifúg a výskum a vývoj na iných miestach, informovala agentúra AP. Ani vo Forde však údajne nebude možné vyprodukovať dosť uránu na výrobu jadrovej zbrane v rámci jedného roka.

Osobnosť: Richard III.
O kvalitách anglického kráľa, ktorý padol v boji v roku 1485, sa možno sporiť. Teraz však vďaka nemu stúpol v Británii záujem o dejiny. Richardove pozostatky, objavené v roku 2012 v Leicesteri, boli s poctami pochované v leicesterskej katedrále a lúčili sa s nimi tisícky ľudí.

Antiosobnosť: Andreas Lubitz/
V Alpách padlo lietadlo nemeckej spoločnosti Germanwings a podľa vyšetrovateľov je pravdepodobné, že ho úmyselne poslal k zemi druhý pilot Lubitz. Keď kapitán odišiel na toaletu, Lubitz ho späť do kabíny nepustil, lietadlo začalo klesať a havarovalo. Pri nehode zahynulo 150 ľudí.

Citát/
Tim Stevens, leicesterský biskup, o Richardovi III.: „Všetci sme hriešnici, aj králi a kráľovné.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite