Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V ústrety svetlu

.anna Kyppö .časopis .lifestyle

Nedávno mi prišla správa od priateľky Suzy, ktorá žije v severnom meste Oulu: „Na severnej oblohe je polárna žiara!“ Vyšla som von a uvidela som zázrak. Obloha žiarila dozelena, chvíľami dokonca dočervena, chvela sa, akoby na mňa padala, s tisíckami svetiel, čo sa približovali a vzďaľovali. Tá žiara, najprv v tvare pruhov a potom kvetu, bola akoby rovno nado mnou a ja som sa pod ňou na dvore cítila úplne maličká.

Mali sme nezvyčajnú zimu – najprv  nechala na seba dlho čakať, potom  sa rýchlo skončila. Vianoce boli biele, no hneď po nich sa sneh roztopil. Všetko zmrzlo. Na Silvestra sa v meste Jyväskylä konali bežecké preteky a asi 200 ľudí bežalo okolo jazera v špeciálnych ľadových  topánkach.
Po Novom roku začalo snežiť a dva týždne neprestalo. Na Facebooku sa objavili idylické obrázky bielej zimy. Vo februári sa dni viditeľne predĺžili. Vďaka nočným mrazom a vyšším denným teplotám sa na jazere vytvorila tvrdá snehová kôra (firn). A tak sa spoločenský život dediny presunul na jazero. Takmer po roku som sa stretla s mnohými známymi a zoznámila som sa s novými ľuďmi, najmä rybármi, ktorí kladú siete pod ľad či vŕtajú do ľadu. V tomto období bývajú preteky v rybárčení vŕtaním a za najväčší úlovok možno vyhrať auto!
Fíni vôbec radi organizujú akcie, ktoré sa nekonajú nikde inde, napríklad majstrovstvá sveta v zimnom plávaní. Aj moja kolegyňa  sa každý deň zastaví na brehu jazera, kde je otvor v ľade a prezliekareň. Zapláva si v ľadovej vode, oblečie sa a ide do práce.
A prišiel marec, mesiac slnka. Ľady, teraz bez snehu, volajú korčuliarov. Treba mať špeciálne dlhé korčule a lyžiarske palice. No je tam dosť miesta pre všetkých milovníkov jazernej nekonečnosti.
Už ideme v ústrety svetlu. Každý, kto zbadá vtáka, čo sa vrátil z teplých krajín, alebo rušný život v mravenisku, môže to hlásiť na webovej stránke.  Záznamy o aktívnych mraveniskách a sťahovavých vtákoch sú potom aj v správach a v dennej tlači – pre Fínov je to rovnako dôležité,  ako napríklad blížiace sa parlamentné voľby.

Anna Kyppö/
pôsobí vo Fínsku vyše 30 rokov ako lektorka slovenského jazyka a kultúry. Lektorát slovenčiny na Univerzite v Jyväskylä je jediný slovenský lektorát  v severských krajinách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite