Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako zvíťazila Európa v Moldavsku

.martin Leidenfrost .časopis .klub

Nepoviem jeho meno a národnosť, nezmienim jeho výzor ani pozíciu. Zato by som mohol pokojne opísať jeho kanceláriu, v Bruseli sú takých tisíce.

Cez okno padá belgický, dobrý, osviežujúci dážď, v hustejších intervaloch než inokedy. Hovorím s expertom z Východného partnerstva v európskych inštitúciách, všetko je off the record.
Prichádzam za ním v bezradnom hneve. Našou témou je idylická vinárska oblasť, ktorá sa stala vďaka svojej románsko-slovanskej špeciálnej zmesi mojím vytúženým miestom. Moldavsko volilo 30. novembra minulého roku, proeurópsky tábor tesne porazil proruský. Akými metódami, to sa už radšej nikto nepýtal.
Úradník pohnuto prikyvuje, napokon, manipulácie proeurópskych vládcov vie zrátať lepšie než ja: po prvé, vysoko populárnu proruskú stranu „Patria“ vylúčili z volieb tri dni pred ich konaním. Po druhé, a „takmer ešte horšie“, k urnám pripustili fantómovú stranu, ktorá mala oklamať voličov opozičných komunistov. Po tretie, pre nespočetné množstvo gastarbeiterov v Rusku otvorili len veľmi málo volebných miestností. Okrem toho ešte dve vraždy okolo volieb, dodávam. Môj postoj je tvrdý: EÚ, ktorá celý svet poučuje o „nadvláde práva“, takéto voľby nesmie uznať.
„Áno,“ odpovie, „takéto voľby by nemali byť uznané.“ Napokon, preto bola podľa neho EÚ taká zdržanlivá v gratuláciách. „Ale po tom všetkom, čo Putin v poslednom roku narobil, mám isté pochopenie pre zdržanlivosť EÚ. Pretože okrem hodnôt zastáva EÚ aj politické záujmy.“ Zápas o asociačnú zmluvu EÚ s Ukrajinou viedol k vojne, Arménsko prebehlo k moskovskej Eurázijskej únii. A tak sa EÚ pod vedením Nemecka rozhodla: nie je možné, aby sme stratili aj Moldavsko.
Z rozprávania experta sa mi vynára obraz bazáru, v ktorom dvadsaťosem členských štátov díluje európske hodnoty. Tu žiadajú Švédi a Holanďania absolútnu vernosť princípom, pokiaľ sa to nedotkne ich obchodu. Naproti tomu Rumuni nepripúšťajú žiadnu kritiku svojho moldavského chránenca. Tým pádom sa nekonfrontujú „local statements“ veľvyslancov EÚ, zato bývalá hlava štátu sa dá, zrejme aj vďaka finančnej podpore, prehovoriť hlavným „polokriminálnym“ oligarchom,     a prejde na druhú stranu. „Vo veku sedemdesiatdva rokov!“ V momentoch, akým bol tento, už nedokáže pochopiť Moldavsko ani expert.
Nie po prvý raz si poviem, aký je len šťastlivý onen európsky štátny zväzok, ktorý má takýchto úradníkov. Tento muž je vysoko kompetentný, angažovaný, férový, hovorí aj po rusky. Niekoľkokrát musím prehltnúť, taká odzbrojujúca je jeho úprimnosť. Napríklad keď sa opýtam: „Tých päť percent, ktoré získala vo voľbách fantómová strana, bolo len čosi málo pod šesťpercentným kvórom, takže to dopadlo maximálne na úkor opozície – nie je to príliš pekné, aby to bolo pravdivé? Pokladáte za možné, že vláda pri sčítaní hlasov klamala?“ Ani to nevie vylúčiť. Alebo keď zrátam všetky percentá a dôjdem k záveru, že v Moldavsku niet väčšiny pre Európu. Odpovedá triezvo: „Nie, tej teraz niet.“ Alebo keď sa opýtam: Nevyčíta Rusko Európskej únii oprávnene, že meria dvojitým metrom? On len stroho: „Tak to predsa je.“  
Prv než sa vrátim do bruselského dažďa, vysloví expert na adresu moldavskej vlády aj slová pochvaly: „Moldavčania prišli vždy perfektne pripravení do rokovaní o asociačnej zmluve, na rozdiel od Ukrajincov. A dodali výsledky. Okrem iného napríklad antidiskriminačný zákon, ktorý bol dôležitý na zrušenie vízovej povinnosti s EÚ.“ Takto teda zvíťazila Európa v Moldavsku. Viacerým je však z toho nevoľno, to áno.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite