Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Streľba pred múzeom V tuniskom hlavnom meste Tunis sa odohral šokujúci teroristický útok. Ozbrojenci zasypali strelami turistov pred múzeom Bardo. Zabili 23 ľudí, troch Tunisanov, medzi zahraničnými obeťami sú občania Japonska, Poľska, Talianska aj Kolumbie (údaje o štátnej príslušnosti neboli ešte istý čas jednotné, keďže nie všetky obete sa podarilo identifikovať).

K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát v nahrávke, kde hovoriaci zároveň označil túto akciu iba za prvú z mnohých, ktoré chystajú. Tuniské úrady uviedli, že dvoch útočníkov na mieste zastrelili bezpečnostné sily. Malo by ísť o mužov, ktorí boli naverbovaní v tuniských mešitách a potom absolvovali výcvik v Líbyi. Tunisko má problém s dlhou a zle zabezpečenou líbyjskou hranicou, cez ktorú môžu militanti prakticky voľne prechádzať. Napriek bezpečnostným opatreniam v Tunise tak zostáva otázka, či sa takýto útok nezopakuje. Tunisania sa obávajú, že teroristi zastrašovaním zruinujú cestovný ruch, a to položí tuniskú ekonomiku.
.mg

Brusel bol dejiskom rokovaní medzi gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ďalšími lídrami krajín EÚ. Závery sú takéto: Grécko musí do dvoch dní predložiť nový plán reforiem, inak nedostane finančnú pomoc, ktorá ho môže zachrániť pred krachom.  Grécku peniaze vystačia zatiaľ iba do apríla.
Štvrtkový summit v Bruseli bol aj o probléme ruskej propagandy, voči ktorej je Európska služba pre vonkajšiu činnosť EEAS bezradná. Chýbajú finančné prostriedky, ale aj jasná stratégia. Navyše medzi štátmi EÚ nepanuje zhoda, do akej miery treba ruskej propagande čeliť. Najväčšie obavy z nej majú pobaltské krajiny a Poľsko.
Británia pôjde v máji k voľbám a rozpočet, ktorý teraz prijala britská vláda konzervatívcov a liberálnych demokratov, sa dá považovať za súčasť predvolebnej kampane. Vidieť to na tom, ako do rozpočtu zabudovali opatrenia na pomoc penzistom, ľuďom, ktorí plánujú kúpu obydlia, a tiež motoristom.
USA si pripomenú päť rokov od prijatia Obamacare. Za toto obdobie klesol počet zdravotne nepoistených Američanov z 20,3 na 13,2 percenta.

Osobnosť: Federica Mogherini/
Rok od anexie Krymu sa šéfka európskej diplomacie vyjadrila, že EÚ pripojenie Krymu k Rusku neuzná a považuje ho za porušenie medzinárodného práva. Zároveň upozornila na porušovanie práva na slobodu vyjadrovania a práv menšín na tomto polostrove. Reportáž z Krymu prinášame na strane 25.

Antiosobnosť: Nicolás Maduro/
Venezuelský parlament – národné zhromaždenie – prijal zákon, ktorý umožňuje prezidentovi Madurovi vydávať do konca roku 2015 dekréty, a tak meniť zákony bez ohľadu na vôľu parlamentu. Maduro chce takto ešte tvrdšie udrieť na súkromné firmy, ktoré, ako tvrdí, škodia ekonomike.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite