Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Prezident Kiska a kandidáti Podľa Ústavného súdu prezident Andrej Kiska porušil právo na prístup k voleným a iným funkciám trojice sťažujúcich sa kandidátov na ústavných sudcov. Hlava štátu si mala vybrať troch ústavných sudcov zo šiestich kandidátov, no Kiska napokon vymenoval len Janu Baricovú. Odôvodňoval to tým, že u ostatných kandidátov nezistil trvalý záujem o ústavné právo.

Kandidáti, ktorí vyšli naprázdno, podali na Ústavný súd sťažnosti. O ďalších ešte bude rozhodovať iný senát ÚS. Hlava štátu si podľa jej poradcu Jána Mazáka počká aj na druhé rozhodnutie. Mazák tiež dodal, že prezident musí a nielen môže dbať na kvalitu ním kreovaných orgánov. Z verdiktu v kauze Čentéš podľa neho vyplýva, že prezident má právo nevymenovať kandidátov. Podľa šéfa parlamentu Petra Pellegriniho sa potvrdilo, že rozhodnutie Národnej rady SR, počkať na definitívne rozhodnutie Ústavného súdu, bolo správne. Naproti tomu opozičná strana Sloboda a Solidarita rozhodnutie Ústavného súdu kritizovala ako prehlbujúce právnu neistotu.
.lk, sita

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zrušil obvinenie bývalých funkcionárov ministerstva vnútra Marcela Klimeka a Milana Krajniaka. Spolupracovníci predsedu strany Nova Daniela Lipšica boli podozriví, že nakúpili odpočúvací systém, ktorý štát nepotreboval.
Premiér Robert Fico uvažuje, že pôjde 9. mája na oslavy konca vojny do Moskvy. Jeho účasť avizoval cez tlačovú agentúru TASS šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová však tvrdí, že definitívne rozhodnutie ešte nepadlo.
Okresný súd v Banskej Bystrici už po druhý raz oslobodil Mikuláša Černáka v kauze vraždy Imricha Oláha, ku ktorej malo dôjsť pred vyše sedemnástimi rokmi. Černák si odpykáva doživotie za šesť vrážd vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia v Ilave.
Mečiarove amnestie zostávajú v platnosti. Parlament totiž odmietol opozičný návrh na ich zrušenie. Za návrh hlasovalo len 57 zo 137 prítomných poslancov. Zrušenie amnestií je dlhodobou agendou KDH, ktorí ich považujú za nemorálne a protiprávne.

Osobnosť: Peter Sagan/
Slovenský cyklista, ktorý v tejto sezóne preteká za tím Tinkoff – Saxo, sa konečne dočkal etapového víťazstva. Sagan vyhral šiestu etapu na pretekoch Tirreno – Adriatico, keď v prechádzajúcich etapách bol dvakrát druhý. Víťazstva v etape sa dočkal po deviatich mesiacoch.

Antiosobnosť: Zuzana Zvolenská/
Bývalú ministerku zdravotníctva, ktorá musela odstúpiť po kauze piešťanského CT prístroja, vysiela vláda na post do Bruselu. Mala by pracovať na Stálom zastúpení Slovenska pri EÚ, venovať sa sociálnej politike  a dohliadať na to, aby európska legislatíva nešla proti záujmom Slovenska.  

Citát/
Minister Ján Richter : „Ja mám iba záujem využiť schopnosti a skúsenosti pani Zvolenskej.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite