Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Začiatkom apríla 1991 sa stretla koaličná rada, ktorú tvorili VPN, KDH, DS a MNI. Jej rokovanie otvoril Fedor Gál tým, že VPN navrhuje odvolať Vladimíra Mečiara z funkcie predsedu vlády. Napätie medzi Mečiarom a vedením VPN bolo vtedy už veľké, ale o takomto návrhu predsedu Gála nevedelo ani VPN, ani prítomný Mečiar, ani ostatné koaličné strany. Medzi prítomnými nastalo ticho, ktoré prerušil predseda Maďarskej nezávislej iniciatívy László A. Nagy, keď povedal, že podporuje tento návrh. Ostatné strany sa nevyjadrili.

Zostalo otázkou, kto to oznámi médiám. Voľba padla na Petra Zajaca a Pétera Hunčíka. KDH bolo na tlačovke zastúpené sakom Viliama Oberhausera, ktoré požičal Petrovi Zajacovi, aby mohol vystúpiť pred kamerami. Vladimír Mečiar bol 23. apríla 1991 z funkcie predsedu vlády odvolaný.
Bol to zbojnícky kúsok predsedu VPN. Takto sa rozhodoval vždy, keď bol presvedčený, že treba konať. Stálo ho to veľa a jeho pobyt na Slovensku sa stal ťažko predstaviteľný. Komu z nás sa prihodilo, že sedel na pive a neznámy človek k nemu pristúpil a napľul mu do pohára? Fedorovi sa to stalo. Odišiel žiť do Prahy. Ako hovorieva, človek má domov tam, kde môže pokojne žiť a pracovať. Ale zostal Slovákom, lebo, ako hovorí Peter Zajac, Fedor je svojimi vlastnosťami najtypickejší Slovák. Fedor neprestal chodiť na Slovensko a najmä medzi mladými ľuďmi je čoraz viac obľúbený. Bolo treba 20 rokov, aby sa pohľady zmenili.
Prečo dnes píšem o Fedorovi Gálovi? Najmä preto, lebo 20. marca sa dožil sedemdesiatych narodenín. Fedor patrí medzi krásne postavy a symboly ponovembrového života na Slovensku. Sme radi, že môžeme patriť medzi jeho gratulantov a priateľov. Želáme mu veľa radosti, zdravia a tvorčí nepokoj!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite