Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA UČIŤ: Mediálna škola .týždňa
Už tretíkrát .týždeň otvára svoju mediálnu školu, v ktorej sa bude nielen prednášať, ale lektori budú s poslucháčmi aj veľmi intenzívne pracovať a dávať im spätnú väzbu k ich práci. Tie najlepšie práce sa dostanú aj na stránky tohto časopisu. O tom, ako robiť časopis ako celok, bude učiť Štefan Hríb, ako robiť investigatívnu žurnalistiku Marek Vagovič, ako písať o kultúre Juraj Kušnierik, ako robiť inteligentný lifestyle Elena Akácsová, ekonomickú žurnalistiku predstaví Fero Múčka, video v časopise Eugen Korda a ako funguje vydavateľstvo Federika Homolková. Začíname 31. marca, ak sa teda chcete prihlásiť, je najvyšší čas. Viac informácií a prihlášku nájdete na adrese kurz.tyzden.sk, www.facebook.com/skola.tyzdna.

TREBA ZALOŽIŤ: Záložka s krajinkou
Mesiac knihy najlepšie oslávite čítaním. Ak patríte k ľuďom, čo si radi robia v knihách záložky, aby sa k zaujímavým myšlienkam mohli znovu vrátiť, ale nechcete si zničiť knižku zalamovaním rožkov, možno sa vám zapáčia lepiace záložky, s ktorými na nich vytvoríte zábavnú trojrozmernú krajinku. Môže to byť veľkomesto (New York, Londýn, Hongkong a Tokio), les, nebo, púšť, more, polárna krajina aj Mars. Záložky Sticky Page Markers vymyslel britský dizajnér Duncan Shotton žijúci v Tokiu, a peniaze na rozbehnutie svojho projektu získal cez Kickstarter. Na tomto crowdfundingovom portáli je to už jeho druhý úspešný projekt. Základný balík stojí 8 dolárov, mestský set 20, prírodný set 30 a kompletka 50.

TREBA OSLÁVIŤ: Deň svätého Patrika
Väčšina Írov v tento deň oslavuje svoju írskosť. Kdekoľvek na svete sa nachádzajú, stretávajú sa, organizujú slávnostné sprievody a kultúrne aj športové podujatia. A to je skutočne všade, lebo írska diaspóra je jednou z najväčších na svete, počet Írov žijúcich mimo Írska pätnásťnásobne prekračuje počet obyvateľov. Írski politici cestujú po svete a propagujú Írsko, írske výrobky a kultúru, k nám zavíta minister pre vzdelávanie a inovácie Damien English. Deň sv. Patrika pripadá na 17. marca a môžete ho osláviť aj na Slovensku. Nielen pitím írskej whisky či piva, ale aj koncertmi rôznych írskych a keltských skupín. V Bratislave sa bude oslavovať aj v uliciach Starého Mesta.  Oblečte si niečo zelené a vyrazte.  

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  Masaker v Kragujevaci  
Autorský film srbského režiséra, scenáristu Branimira Tori Jankovica Krvavá rozprávka bol nakrútený v Juhoslávii v roku 1969 a v roku 1971 sa pod názvom Krvavá bájka ocitol aj v československej filmovej distribúcii, preto je dosť dobre možné, že pamätníci si naň spomenú okamžite po prvých obrazoch. Ide o nesmierne silný a zároveň veľmi poetický vojnový film. Sledujeme osudy skupiny školákov, ktorí unikajú z Kargujevaca pred nacistickým besnením. A keďže unikajú deti, správajú sa ako deti – ich únik je akýmsi detským dobrodružstvom,  akurát v bizarnom a nesmierne krutom prostredí poznačenom vojnou.  Film je inšpirovaný básňou slávnej srbskej poetky Desanky Maximovičovej, ak kdesi v antikvariáte narazíte na jej zbierku básní Láska a súcit, neváhajte ani chvíľočku. 21. marec, Dvojka, 21.30.

TREBA SA POZERAŤ: Kmeny
Najprv český umelec Vladimír 518 vydal spolu s kolektívom autorov knihu Kmeny. Potom inicioval vznik rovnomenného dokumentárneho cyklu, ktorý na druhom programe Českej televízie beží už dva týždne. Počas nasledujúcich štyroch mesiacov predstaví fungovanie rôznych komunít od hipsterov, hackerov cez hooligans až po trash metalistov. Ak ste náhodou nemohli vidieť prvý diel Punk ani druhý diel Hooligans, všetky diely sa postupe po odvysielaní v televízii dajú pozrieť na internete na adrese kmeny.tv. Tento týždeň je na rade Rap, frázovanie sveta a svojbytná komunita úderného jazyka v réžii Bohdana Bláhovca, o týždeň sa zas pozrieme na Cosplay, teda ľudí, ktorí sa prezliekajú do kostýmov hrdinov z obľúbených filmov, komiksov a sci-fi. 11. marec, ČT 2, 22.30.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite